Ερευνάται ο ρόλος του κορωνοϊού στην έξαρση της οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά! Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Αδιευκρίνιστη παραμένει η αιτιολογία των όλο και περισσότερων κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, ενώ πλέον στις αιτίες που διερευνώνται προστέθηκε και το ενδεχόμενο πιθανής συσχέτισης με τον κορωνοιό.


Αυτό περιλαμβάνει την πιθανότητα, ως τρίτη κατά σειρά, ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-CoV-2, ωστόσο η εμπλοκή του αδενοιού παραμένει η πιθανότερη με βάση τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία.

Ερευνάται ο ρόλος του κορωνοιού και η μετάδοση της νόσου μέσω σταγονιδίων

Ο ρόλος του κορωνοϊού, δηλαδή αν τα παιδιά που εμφάνισαν αυτή τη σπάνια μορφή ηπατίτιδας είχαν νοσήσει, ερευνάται, όπως και το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου μέσω σταγονιδίων, καθώς υπάρχουν αναφορές στη βιβλιογραφία για κάποια περιστατικά ηπατίτιδας ύστερα από λοίμωξη με κορωνοϊό, στο διάστημα της πανδημίας, σε μικρά παιδιά. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν οι επιστήμονες ένα πιθανά κοινό μοτίβο μετάδοσης.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα εάν όλα τα παιδιά που εμφάνισαν αυτήν την αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ηπατίτιδα είχαν κολλήσει παλαιότερα κορωνοϊό. Λαμβάνοντας υπόψη όμως ότι κάποια απ’ αυτά είχαν ιστορικό μόλυνσης και κάποια ενεργή μόλυνση με αδενοϊό 41 εξετάζεται η συσχέτιση των δύο ιών με τα περιστατικά.


 «Δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανησυχία καθώς τα περιστατικά αυτά εξακολουθούν να είναι σπάνια. Έχουν αναφερθεί 250 περιστατικά σε όλη τη βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη, δηλαδή σε 900 εκατ. ανθρώπους. Όμως μιλάμε για μια σοβαρή ηπατίτιδα που δεν οφείλεται στους κλασικούς ιούς της ηπατίτιδας και σε ορισμένα περιστατικά έχει πολύ σοβαρή εξέλιξη. Έχουν υπάρξει θάνατοι παιδιών και περιπτώσεις όπου χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος», αναφέρει στο iefimerida.gr o Γιώργος Χρούσος, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Ο ίδιος επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα και στη χώρα μας, γεγονός που δε θεωρείται απίθανο. «Μάλλον, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να το πούμε με απόλυτη σιγουριά, τα κρούσματα οφείλονται σε έναν ιό που στο παρελθόν δεν προκαλούσε ηπατίτιδα στα παιδιά – παρά μόνο σε κάποια ανοσοκατεσταλμένα παιδιά- αλλά κάτι συνέβη και πλέον δημιουργεί αυτή τη σοβαρή επίπτωση στην υγεία τους.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρούσο εκτός από την κακουχία, τον εμετό και τη διάρροια, δηλαδή γαστρεντερολογικά προβλήματα, εάν οι γονείς δουν ότι το δέρμα του παιδιού κιτρινίζει ή τα μάτια ή τα ούρα αλλάζουν χρώμα τότε θα πρέπει άμεσα να επισκεφτούν τον παιδίατρο. «Ωστόσο, η πιθανότητα είναι απειροελάχιστη για να μη δημιουργείται άγχος και αγωνία στους γονείς», τονίζει.

Σε περίπτωση τώρα ενδεχόμενου κρούσματος που χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ διευκρινίζει ότι η χώρα μας έχει έρθει σε συμφωνία με δυο κέντρα του εξωτερικού.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ερευνούν 109 περιπτώσεις ανεξήγητης ηπατίτιδας σε παιδιά στις ΗΠΑ, εκ των οποίων πέντε ήταν θανατηφόρες. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε 25 αμερικανικές Πολιτείες και εδάφη και τα παιδιά που νόσησαν έχουν μέση ηλικία μόλις δύο ετών. Λόγω μάλιστα του πολύ νεαρού της ηλικίας, τα συγκεκριμένα παιδιά δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *