Πλεύρης: Για όλες τις νέες διασωληνώσεις ευθύνεται η «Δέλτα» και όχι η «Όμικρον» – Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Για τις νέες διασωληνώσεις λόγω κοροναϊού μίλησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «όλες οι νέες διασωληνώσεις είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα, δεν είναι Όμικρον».


Ο κ. Πλεύρης σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν έχει μεταφραστεί σε πολύ περισσότερες νοσηλείες. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται και από τα στοιχεία των νοσηλειών που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Υγείας από την Αθήνα που, κατά βάση, πιέζεται από την «Όμικρον».

Ο υπουργός προειδοποίησε, όμως, ότι επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται μια πολύ μεγάλη πίεση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και σίγουρα θα υπάρξει και πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Η «Όμικρον» μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από τις διασωληνώσεις λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας

Ανησυχία για τη μεταδοτικότητα της «Όμικρον»
Σε ερώτηση για το πού θα φτάσουν τα κρούσματα του κοροναϊού που έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αντιμετωπίζουμε «ένα πρωτόγνωρο θέμα λόγω της μεταδοτικότητας, τα κρούσματα θα αυξηθούν πάρα πολύ, αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τη δυναμική του» (σ.σ. του νέου παραλλαγμένου στελέχους).

Ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων. Είπε, όμως, ότι ο κύκλος της «Όμικρον» υπολογίζεται ότι είναι «περίπου στον μήνα». «Ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο», είπε ο υπουργός.


Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ερωτηθείς για τα σχολεία και αν θα ανοίξουν σημείωσε πως «η βούληση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν, αλλά θα δούμε την εισήγηση των ειδικών και την επιδημιολογική εικόνα».


«Ίσως γίνει επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περισσότερα τεστ.

«Τις σχολικές εκδρομές τις έχουμε αναστείλει σε πρώτη φάση» συμπλήρωσε.

Η εικόνα από τις ΜΕΘ
«Είναι πιεσμένο το σύστημα. Μιλάμε για 90% πληρότητα στις 1.300 ΜΕΘ, που είναι για COVID και non-COVID περιστατικά» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *