Συνέντευξη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού Open παραχωρεί το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά.
Κατά την συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ακρίβεια, τις ευρωεκλογές, την Βόρεια Μακεδονία, την αντιπολίτευση, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η ακρίβεια «είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί το νοικοκυριό».
«Η Ελλάδα έχει χαμηλότερο πληθωρισμό 5ετίας στην ΕΕ και το επίπεδο τιμών μετά τα χρόνια της κρίσης είναι υψηλό», πρόσθεσε.
«Στον πληθωρισμό των τροφίμων έχει ρόλο μεγάλο και το ελαιόλαδο, τόνισε το οποίο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό. Η κυβέρνηση έχει πάρει παρεμβατικά μέτρα στην αγορά, είπε ακόμα και έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα αλλά όχι αυτό που περίμεναν οι πολίτες και εμείς», είπε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ζήτημα των πολυεθνικών, υπογραμμίζοντας ότι ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση.
«Τα προϊόντα αυτά είναι πολυεθνικών και πρέπει να γίνει διάκριση με τα προϊόντα της λαϊκής. Και έχουμε να διαχειριστούμε και την κλιματική κρίση. Διαπιστώσαμε ότι οι πολυεθνικές έχουν χωρίσει την Ευρώπη σε ζώνες και ζήτησα από την Κομισιόν να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση για να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά τα οποία έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Για τα προϊόντα των πολυεθνικών εταιρειών είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές πρακτικές με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανά χώρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο αίτημα του προς την Κομισιόν να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση.
«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Είναι ρεαλιστικό βεβαίως να περιμένουμε από εκεί κάτι. Η πιο δομική παρέμβαση όμως αφορά στην αύξηση των μισθών», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι μισθοί στη χώρα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί ενώ πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι πια στον κατώτατο μισθό.
Είπε επίσης ότι υπάρχει φοιτητικό επίδομα ενοικίου το οποίο η κυβέρνηση το αύξησε ενώ για τα φοιτητικά ναύλα, ανέφερε, υπάρχει 50% έκπτωση.
Για τη μείωση του ΦΠΑ ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα καθώς υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι δεν θα έφτανε στον καταναλωτή και πως δεν το αντέχουν τα δημόσια οικονομικά.«Να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουν. Τα επιδόματα τα οποία δίνουμε είναι στοχευμένα με κοινωνικό πρόσημο», πρόσθεσε.
«Τα επιδόματα που δίνουμε είναι στοχευμένα και αν η αντιπολίτευση θέλει να έρθει να μας πει ποια θα κόψουμε. Έχουμε συζητήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών αλλά πρέπει να υλοποιήσουμε τον προϋπολογισμό σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Η Ελλάδα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του δεν θα περάσει στον καταναλωτή αλλά δεν θα το αντέξουμε και δημοσιονομικά. Το κάνουμε και για τα έσοδα και όποιος εισηγείται μειώσεις να μας πει που θα βρει τα 2,5 δισ. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το ΓΛΚ για όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.«Η μείωση του πληθωρισμού είναι πραγματικότητα. Τα χειρότερα του πληθωρισμού πιστεύω τα έχουμε περάσει», συμπλήρωσε.
«Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Είναι τόσο ανυπόστατο αυτό που λέει η αντιπολίτευση;», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το 33% είναι ο στόχος που έχει θέσει στις ευρωεκλογές και πιστεύει πως η βάση της ΝΔ συσπειρώνεται και μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδος ισχυρή στην Ευρώπη.
Για Βόρεια Μακεδονία
«Με ενδιαφέρει να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς που κοιτούν κόμματα στα δεξιά μας να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπευθύνου πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλείας. Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή σε θέση με την Ελλάδα του 2019. Τα ζητήματα όπως πχ με βόρειους γείτονες μας τα λύνουμε με σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία», συνέχισε.
«Δεν αντέχει σε κριτική αυτό που λέει ο κ. Κασσελάκης ότι δεν θέλουμε να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων; Πως είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια», πρόσθεσε.
Σχετικά με τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας, επανέλαβε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί». «Όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία”, θα μας βρουν απέναντί τους», τόνισε σε αυστηρό τόνο και υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία, δεν αλλάζουν».
«Αφελείς δεν είμαστε, ξέρουμε πως να διαχειριζόμαστε παιχνιδάκια μικροκομματικά», είπε και επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως «δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια».
«Θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια, αν το κάνουμε… Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας και όχι να κυρώσουμε τα μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά.
«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ήρθε η ώρα να σοβαρευτούν και να σεβαστούν την συνθήκη, εφόσον θέλουν να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Βεβαίως και ζήτησα παρέμβαση από την Ευρώπη και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη. Τα Σκόπια είναι. Και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν», ανέφερε.
«Υπάρχει δυνατότητα να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε πίεση για να αντιληφθούν ότι οδηγούνται σε διεθνή απομόνωση.
Είναι και ανιστόρητοι. Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία και είπαμε ότι σε αυτή την συγκυρία δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων. Αν κυρώσουμε τα μνημόνια θα τους δώσουμε πάτημα να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται όπως θέλουν. Σε αυτή την συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια», συμπλήρωσε.
Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης κομμάτων όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη υπενθύμισε ότι προεκλογικά το 2019 είχε προειδοποιήσει ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να αλλάξει. «Οι εθνικισμοί σήμερα ξυπνάνε στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει από θέση ισχύος έχοντας μαζί της την Ευρώπη και το διεθνές δίκαιο», συμπλήρωσε.
Για την αντιπολίτευση
Απαντώντας στην κριτική του Στέφανου Κασσελάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Να ζητήσουμε από ποιους και για ποιο λόγο; Ο κ. Κασσελάκης εκφράζεται μερικές φορές με λόγο ο οποίος είναι ασυνάρτητος. Θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο που πολιτεύεται, για το στιλ του. Επιμένω στην κοστολόγηση του προγράμματος του. Βλέπουμε απολιτίκ λαϊκισμό. Επιμένω στην πολιτική κριτική η οποία έχει το μέτρο της».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν την Ευρώπη επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την πρόταση του για ενιαίο αμυντικό ταμείο και σημείωσε ότι οι κ.κ Κασσελάκης και Ανδρουλάκης δεν μιλάνε για αυτά.
Αναφέρθηκε επίσης σε όσα γίνονται πχ στην υγεία και στην παιδεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και τόνισε πως το διακύβευμα είναι μόνο ευρωπαϊκό.
«Η αντιπολίτευση προσέρχεται λέγοντας δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε το μήνυμα των εθνικών εκλογών. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ πήρε 48% στις εθνικές εκλογές και 40% στις ευρωεκλογές την ίδια ημέρα. Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά. Εμείς βάλαμε σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους δεν το ξέρω, αποφεύγω τα εντυπωσιακά επίθετα. Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν την εντολή του ελληνικού λαού. Δεν είναι εντολή αλαζονείας αλλά επιταγή εμπιστοσύνης», πρόσθεσε.
Και συμπλήρωσε: «Δεν έχει εκλεγεί ποτέ βουλευτής. Λίγη σεμνότητα, λίγη λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει. Όταν μετατρέπουμε τα τρολ στο διαδίκτυο σε πολιτική θέση είναι πρόβλημα. Με ενόχλησε που οργανώνουμε τον τελικό του conference league και υπάρχει νοσοκομείο αναφοράς και βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι κάνουμε διαλογή. Δεν είναι δυνατόν να λέγονται αυτά».
Ερωτηθείς αν τον απασχολεί ποιος θα είναι δεύτερος απάντησε πως δεν τον αφορά. «Η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό που δεν είναι στη Βουλή», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για Υγεία και ελληνοτουρκικά
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στη σημαντική βελτίωση των απολαβών των γιατρών και νοσηλευτών τα τελευταία χρόνια και στις νέες υποδομές στο χώρο της υγείας.
Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός και τη δήλωση Ερντογάν για δυνατότητα συμβιβασμού, δήλωσε πως η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική αλλά η Τουρκία άλλαξε και πήγαμε σε μια κανονικότητα και όπου διαφωνούμε να γίνεται χωρίς ακρότητες.
«Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ορίζεται σαφώς από το διεθνές δίκαιο. Η λύση πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από τη στιγμή που αναγνωρίζουμε μια, μόνη, διαφορά. Αν με ρωτάτε ότι θα έχουμε κάτι σημαντικό τους επόμενους μήνες που θα αλλάξει τα γκολπόστ , το θεωρώ δύσκολο», απάντησε σε σχετική ερώτηση.
Για τα θαλάσσια πάρκα είπε ότι η απάντηση που έχει δώσει είναι σαφής και δεν αφορά την Τουρκία. «Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία. Δεν είναι θεμα συζήτησης, δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.
«Πήγα στην Άγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Ερντογαν με ευπρέπεια και αυτοπεποίθηση. Από που προκύπτει ότι υποχωρούμε;», δήλωσε υπενθυμίζοντας όσα είπε στον Τούρκο Πρόεδρο για τη μουσουλμανική μειονότητα και τη Μέση Ανατολή.
«Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μια εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Είναι άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποιες πρέπει να διακατέχονται από διπλωματικούς κανόνες. Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε αδιέξοδο και κάνει προσαρμογή στο ρεαλισμό η οποία είναι καλοδεχούμενη», πρόσθεσε.
Για Δικαιοσύνη, conference league και ΠτΔ
Για την υπόθεση των Τεμπων και τη δικαιοσύνη δήλωσε: «Ειναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Σήμερα η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη η οποία έχει κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από άλλες υποθέσεις. Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι. Υπάρχει λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικών δεδομένων και των fake news. Μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας για την κατάσταση των σιδηροδρόμων. Δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Είναι ντροπή να λέγονται αυτά, είναι βαθιά προσβλητικά . Αυτοί που επανέρχονται εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με τρόπο ανεπίτρεπτο. Κι εγώ συναντώ ιδιωτικά συγγενείς αλλά δεν το διαφήμισα. Αυτή την στιγμή υπάρχει δεύτερος πραγματογνώμονας να απαντήσει και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία για να γίνει δίκαιη δίκη».
«Είναι ζήτημα που αφορά την ανεξάρτητη αρχή και την ΕΥΠ», απάντησε σε ερώτηση για το ζήτημα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη.
«Δεν μου αρέσουν οι συχνές κυβερνητικες αλλαγές. Κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα», απάντησε σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού μετά τις ευρωεκλογές.
«Μακάρι προφανώς να έχουμε νικητή ελληνική ομάδα στο conference league και να έχουμε δυο ελληνικές ομάδες στο final four. Επειδή ήμουν πολύ τυχερός στις προβλέψεις μου, είπα να μην προκαλώ την τύχη μου και να σταματήσω», δήλωσε επίσης ενώ ανέφερε ότι έγινε σημαντική πρόοδος στην ασφάλεια στα γήπεδα.
«Το ζήτημα αυτό αφορα την ΕΠΟ. Ο τελικός του κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο με φιλάθλους . Αυτή είναι η πρόταση μου και αυτό να είναι πάγιο. Βάζω την πρόταση στο τραπέζι και αναμένω από την ΕΠΟ να την κάνει αποδεκτή», απάντησε σχετικά με τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος.
Σε ερώτηση για το πρόσωπο που θα στηρίξει για την επόμενη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέφερε:
«Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελλαρόπουλου ασκεί τα καθήκοντα της».
Παρακολουθήστε την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Στις 10:00 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στο συνέδριο «Power Summit 2024», που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων των Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (Eurelectric), στο Λαγονήσι.