Νότια Αφρική- εκλογές: Ήττα του «Εθνικού Κογκρέσου» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Εκλογές – ορόσημο για την ιστορία της Νοτίου Αφρικής χαρακτηρίζονται οι σημερινές (Τετάρτη 29 Μαΐου). Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Αφρικανικό «Εθνικό Κογκρέσο», το κόμμα που ίδρυσε ο Νέλσον Μαντέλα και κατείχε την εξουσία για τρεις δεκαετίες, κινδυνεύει να χάσει την εξουσία.


Από τις βασικές αιτιάσεις των ψηφοφόρων εναντίον αυτού του κόμματος – είναι το κόμμα που ηγήθηκε του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, ωστόσο δεν κατάφερε αυτά τα 30 χρόνια να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις: κοινωνική ανισότητα, φτώχεια, τεράστια ανεργία. Τέσσερις στους 4 στους 10 ενήλικες είναι άνεργοι. Στις εν λόγω προκλήσεις προστίθενται η διαφθορά αλλά και η εγκληματικότητα.

Υπάρχει επίσης έντονη η αίσθηση, παρά τη σχετική αύξηση του βιοτικού επιπέδου για εκατομμύρια πολιτών, ότι οι κυβερνώντες λυμαίνονται τους εθνικούς πόρους της χώρας για 30 χρόνια τώρα.

Το προαναφερθέν κόμμα αναμένεται ότι θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, αλλά θα βγει με πολύ μικρότερη ισχύ και θα αναγκαστεί ίσως να προχωρήσει σε συνασπισμό με ένα και περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αυτοί που αναμένεται να το τιμωρήσουν είναι οι νέοι, οι οποίοι δεν αισθάνονται την ίδια αφοσίωση και την ίδια ευγνωμοσύνη για την προσφορά του κατά του απαρτχάιντ, όπως οι προηγούμενες γενιές, οι γονείς τους δηλαδή και οι παππούδες τους.


Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι αναλυτές που θεωρούν ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη το κόμμα αυτό, κρατώντας μια έστω οριακή πλειοψηφία.


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *