Χακάν Φιντάν: Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση – Τι είπε για την Κύπρο

Στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, καταθέτοντας στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, όπου συζητείται ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους.


«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται σε θετική κατεύθυνση. Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023» φέρεται να δήλωσε ο Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο TRT.

Όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι αν είναι να γίνει κάποια διαπραγμάτευση στην Κύπρο, δεν θα είναι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών, ενώ τόνισε πως πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, οι συνθήκες των δύο κρατών θα εξισωθούν.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της για ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει να ακολουθεί εποικοδομητικές πολιτικές για την ανάπτυξη συνεργασίας και διαλόγου σε όλους τους τομείς.

«Ωστόσο, έχουμε δει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέχει πολύ από το να επιδεικνύει κατά καιρούς στρατηγικό όραμα, πιο πρόσφατα στην παράδειγμα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία 2023. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δείχνουν ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ είναι πολύ στρατηγικές για να περιοριστούν στη στενόμυαλη επιδίωξη των συμφερόντων ορισμένων κρατών μελών. Η κύρια προσδοκία μας από την ΕΕ είναι να λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά βήματα που θα επαναφέρουν την ένταξη στη συνεργασία μας και τη συγκεκριμένη διαδικασία ένταξης μας», τόνισε.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *