XEV YOYO: Το νέο μικρό της πόλης με ανταλλάξιμη μπαταρία!

Υπό την “αιγίδα” της Σπανός Α.Ε. ξεκινά το ταξίδι του στην χώρα μας το νέο ηλεκτρικό αυτοκίνητο πόλης το XEV YOYO.


Το ηλεκτροκίνητο YOYO είχαμε την ευκαιρία να το γνωρίσουμε από κοντά, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασής του, αλλά και να βρεθούμε για λίγο πίσω από το τιμόνι του. Ανήκει στην αναπτυσσόμενη κατηγορία των οχημάτων μικροκινητικότητας.

Όπως είναι λογικό συνοδεύεται από τους «περιορισμούς» της συγκεκριμένης κατηγορίας, καθώς είναι αυστηρά διθέσιο και  η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 80 χλμ./ώρα, επομένως σου επιτρέπει να βγεις με μεγαλύτερη ασφάλεια σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

Η επίσημη αυτονομία του, μετά από μια πλήρη φόρτιση, βρίσκεται στα 150 χλμ. Στην πράξη είδαμε, με τη μπαταρία φορτισμένη στο 94%, αυτονομία 141 χλμ., αριθμός πάντως ικανοποιητικός για τα δεδομένα. 

Διαθέτει μπαταρία 10,4 kW τεχνολογίας LiFePO4 και ενσωματωμένο φορτιστή 2 kW.


H καινοτομία του έγκειται στο γεγονός ότι η μπαταρία του είναι ανταλλάξιμη, δηλαδή όταν αδειάσει ο οδηγός αντί να τη φορτίσει μεταβαίνει στους ειδικούς σταθμούς και τοποθετεί (εντός 5 λεπτών) μια άλλη που είναι ήδη φορτισμένη, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο. Σύντομα η εν λόγω υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας. Πάντως η φόρτιση (30%-100%) σε πρίζα αστικού δικτύου διαρκεί λιγότερο από 4 ώρες.


Το YOYO ελίσσεται με ευκολία στα στενά της πόλης, χάρη στις συμπαγείς του διαστάσεις, με το μήκος του να μην υπερβαίνει τα 2,5 μ. το πλάτος του είναι 1,5 μ., το ύψος του είναι 1,5 μ., ενώ οι μανούβρες γίνονται παιχνιδάκι με μικρό κύκλο στροφής 4,5 μ.. Η XEV έχει μεριμνήσει και για την ασφάλεια, καθώς το YOYO διαθέτει αυτοφερόμενο αμάξωμα, κλωβό με μπάρες ασφαλείας, τέσσερα δισκόφρενα, ABS και Hill-Start Assist Control.

Το YOYO διατίθεται σε εννέα διαφορετικές αποχρώσεις. Διχρωμία μπορεί να σχηματιστεί με τα πλευρικά blades, τα οποία έχουν διευρυμένη παλέτα και ποικιλία σχεδίων, αλλά και δυνατότητα 3D εκτύπωσης για να αποτυπώστε ότι θέλετε.

Οι ζάντες 15 ιντσών, η πανοραμική γυάλινη οροφή, τα Led φωτιστικά σώματα σε σχήμα “C”, οι χρωματικές πινελιές στους προφυλακτήρες και οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που προσφέρουν καλύτερη ορατότητα, δίνουν ένα ιδιαίτερο στυλ, με τη μελέτη και το σχεδιασμό του να φέρουν την υπογραφή Pininfarina.

Οι χρωματικές πινελιές στο εσωτερικό του, κάνουν το διάκοσμο πιο φωτεινό και νεανικό. Τα πλαστικά είναι όλα σκληρά, όπως συνηθίζεται στην κατηγορία αυτή, όμως δεν υπάρχουν γυμνές μεταλλικές επιφάνειες, ούτε κάποια σημαντική έλλειψη σε εξοπλιστικό επίπεδο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι διαθέτει λουριά αντί για χειρολαβές στα πάνελ των θυρών, τρεις θύρες USB, A/C, κεντρικό κλείδωμα, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, ηλεκτρικά παράθυρα, Bluetooth, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους εξωτερικούς καθρέπτες και κεντρική οθόνη αφής 10,2 ιντσών με τεχνολογία Mirroring του κινητού (στάνταρ η οθόνη 7 ιντσών).


H χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ βρίσκεται στα 180 λίτρα.  Τo YOYO κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων και σχεδόν αθόρυβα, καθώς ακούς μόνο τον ήχο της ηλεκτρικής επιτάχυνσης όσο ανεβάζεις ρυθμό, ενώ το τιμόνι είναι ελαφρύ και από την έκδοση Easy έχει ηλεκτρική υποβοήθηση.

Στην ελληνική αγορά η αρχική τιμή του νέου YOYO διαμορφώνεται στα 12.990 ευρώ με την κρατική επιδότηση “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” (3.000 ευρώ) και την επιδότηση για νέους έως 29 ετών (1.000 ευρώ).

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *