Τα πρότυπα βάρους στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να υποδηλώνουν μελλοντική παχυσαρκία

24 Μαΐου 2025, 7:50
Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά

  Οι αλλαγές στο σωματικό βάρος στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο παχυσαρκίας αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».



   Χρηματοδοτούμενη από τον αμερικανικό φορέα «Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας» (NIH), η μελέτη περιέλαβε 9.483 παιδιά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες που αποτελούν μέρος του ερευνητικού προγράμματος ECHO και παρακολούθησε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των εννέα ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα βάρους και ύψους που συλλέχθηκαν με την πάροδο του χρόνου από ιατρικά αρχεία, αναφορές φροντιστών και μετρήσεις αυτοπροσώπως ή στο σπίτι. Παρακολούθησαν πως άλλαζε ο ΔΜΣ των παιδιών καθώς μεγάλωναν και αναζήτησαν πρότυπα που σχετίζονται με εμπειρίες στην πρώιμη ζωή.


   Οι ερευνητές εντόπισαν δύο διακριτά πρότυπα ανάπτυξης. Τα περισσότερα παιδιά (89,4%) ακολούθησαν μια τυπική καμπύλη, με τον ΔΜΣ να μειώνεται στην πρώιμη παιδική ηλικία (1-6 ετών) πριν αυξηθεί σταδιακά ξανά. Αλλά μια μικρότερη ομάδα ακολούθησε μια τροχιά, κατά την οποία ο ΔΜΣ παρέμενε ο ίδιος έως την ηλικία των 3,5 ετών και στη συνέχεια είχε απότομη αύξηση ως τα εννιά έτη. Τα παιδιά στην ομάδα αυτή ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία μέχρι την ηλικία των εννέα ετών, με μέσο ΔΜΣ υψηλότερο από το 99ο εκατοστημόριο.


   «Το γεγονός ότι μπορούμε να εντοπίσουμε ασυνήθιστα πρότυπα ΔΜΣ ήδη από την ηλικία των τριάμιση ετών δείχνει πόσο κρίσιμη είναι η πρώιμη παιδική ηλικία για την πρόληψη της παχυσαρκίας», δηλώνει η ερευνήτρια Τσανγκ Λιου από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδ. Γεωργιάδης: Η παρέμβαση μιας γιατρού-συνδικαλίστριας σε ομιλία του στο Γ. Ν. «Γ. Γεννηματάς» – «Ακούστηκαν όλα τα επιχειρήματα αμφοτέρων» (video)

«Σήμερα είχα προσκληθεί για να απευθύνω χαιρετισμό, σε μία σημαντική

Άδ. Γεωργιάδης: Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης θα οδηγήσει σε εκδημοκρατισμό των υπηρεσιών υγείας

«Δεν είμαι βέβαιος ότι έχει συνειδητοποιήσει ο κόσμος, όχι μόνο

Άδ. Γεωργιάδης στο συνέδριο Δ. Τσιόδρα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωτοπόρος στη συνάντηση τεχνολογίας και υγείας»

Στο συνέδριο που διοργάνωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας στο Εμπορικό και

Άδωνις Γεωργιάδης: «Η αφέλεια και η ανοησία των αριστερών της Δύσεως ξεπερνά κάθε φαντασία και δυστυχώς δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο»

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε σε ανάρτησή του τις

Μάριος Θεμιστοκλέους για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη: «Συμμετέχουμε στον αγώνα, προσφέροντας αίμα, γινόμαστε νικητές “χαρίζοντας” ζωή»

Στην αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας αναφέρεται με ανάρτησή του στα