Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα (13-17/11) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος την 15η Νοεμβρίου.

Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα, από τις 13 έως τις 17 Νοεμβρίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος (World Cord Blood Day – 15η Νοεμβρίου) διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης (ΔηΤΟΒ Κρήτης) της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης και υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) του νησιού.


Οι δράσεις της εβδομάδας ενημέρωσης έχουν σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για την αξία της δωρεάς του ομφαλικού αίματος, αλλά και την ανάδειξη των θεραπευτικών δυνατοτήτων και εφαρμογών. Στις δράσεις συμμετέχουν και οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο δήμος Χανίων, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, και πλήθος συλλόγων αιμοδοτών, η εκπαιδευτική κοινότητα, σύλλογοι για τον μητρικό θηλασμό και ενίσχυσης καρκινοπαθών.

O εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς, δήλωσε: «Για μία ακόμη χρονιά, η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στην προώθηση και διάδοση της αξίας της δωρεάς ομφαλικών βλαστοκυττάρων από την ΔηΤΟΒ Κρήτης, προάγοντας την εθελοντική προσφορά, ώστε μέσα από το έργο των δημοσίων τραπεζών, πρωτοπόρες θεραπείες και εφαρμογές να μπορούν να διατίθενται προς τους συμπολίτες μας. Η ΔηΤΟΒ Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, ήδη ενισχύει με το έργο της τον τομέα των νέων κυτταρικών θεραπειών στην Κρήτη, και η προσπάθεια αυτή πρέπει να ενισχυθεί έμπρακτα απ’ όλους μας, ώστε να συνεχίσει να υπηρετεί τον τόπο μας». Την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, στις 7:00 μ.μ., το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης θα φωταγωγηθεί στα χρώματα της ΔηΤΟΒ Κρήτης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ομφαλικού Αίματος, σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη των δράσεων της εβδομάδας ενημέρωσης. Παράλληλες δράσεις φωταγώγησης θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη καθώς και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, φωτίζοντας το κτίριο της Περιφέρειας στο νησί της Ρόδου.

«Είναι σημαντικό να καλλιεργούμε συνείδηση εθελοντισμού και ενεργούς προσφοράς σε πράξεις δωρεάς που χαρίζουν ζωή στους συνανθρώπους μας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό να αποτελεί δεύτερη φύση μας, από νεαρή ηλικία», τόνισε η εντεταλμένη σύμβουλος επί των θεμάτων εθελοντισμού και διασύνδεσης με φορείς και οργανώσεις της Περιφέρειας Κρήτης, Γεωργία Μηλάκη. Γι’ αυτό όπως είπε, «όλοι, ως Περιφέρεια Κρήτης επιθυμούμε να προάγουμε αυτήν την συνείδηση και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για τις πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες του ομφαλικού αίματος και την αξία της δωρεάς του». Από την πλευρά του, ο διοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, δήλωσε: «Είμαστε παρόντες για μία ακόμη χρονιά, για να υπογραμμίσουμε την επιτακτική ανάγκη συνεχούς ενίσχυσης της εθελοντικής δωρεάς ομφαλικού αίματος, ώστε να αυξάνεται η πιθανότητα εύρεσης συμβατών δοτών για χρήση στις μεταμοσχεύσεις, αλλά και ενίσχυσης των περιφερειακών νοσοκομείων, για την συνέχιση παροχής των θεραπευτικών εφαρμογών και υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως απο το ΠΑΓΝΗ».

Για την εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Νοτίου Αιγαίου, Χαρούλα Γιασιράνη, δήλωσε: «Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναζητά εντός και εντός των ορίων της, δράσεις ευαισθητοποίησης και εθελοντισμού, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας που αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητά μας. Για δεύτερη χρονιά ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Περιφέρεια και τη ΔηΤΟΒ Κρήτης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για τη χρησιμότητα του ομφαλικού αίματος, ώστε αυτό το πολύτιμο για τη ζωή αγαθό, να δωρίζεται για τους συνανθρώπους μας με αιματολογικές ασθένειες ή εκφυλιστικά νοσήματα και ν’ αξιοποιείται για καινοτόμες θεραπείες».

Η εβδομάδα ξεκινάει την Δευτέρα 13 Νοεμβρίου με τις επισκέψεις των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για να ενημερωθούν για το εξελισσόμενο επιστημονικό πεδίο των βλαστοκυττάρων και των εφαρμογών τους στην Ιατρική και τη Βιολογία. Σε όλη την Κρήτη και καθ’ όλη την βδομάδα ενημέρωσης, η Δημόσια Τράπεζα ΟπΑ της Αιματολογικής Κλινικής του Γ.Ν.Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιεί επίσης δράσεις ενημέρωσης. Οι εκδηλώσεις αποτελούν μέρος του δικτύου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την Παγκόσμια Ημέρα Ομφαλικού Αίματος.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *