Ανησυχία για την μετάλλαξη Kraken – Είναι 20% πιο μεταδοτική

Ανησυχία έχει προκαλέσει μεγάλη και ταχύτατη εξάπλωση της υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, που βαφτίστηκε «Kraken» και τελευταία έχει αρχίσει να απασχολεί όλο τον κόσμο.


Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μίλησε στο MEGA για τις ιώσεις που ήδη… καλπάζουν παντού και φυσικά και στη χώρα μας και τη νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, την μετάλλαξη Kraken, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Κίνα, όπου ο Copid-19 κάνει… θραύση.

Ο καθηγητής είπε για την Κίνα ότι η χώρα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία και αυτό είναι πρόβλημα.

«Το τι ακριβώς συμβαίνει στην Κίνα είναι σχεδόν αδύνατο να το ξέρουμε, διότι η Κίνα δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία. Ο αριθμός των νεκρών που ανακοινώνει λόγω κορωνοϊού είναι τελείως αστείος. Μία εβδομάδα πριν έλεγαν ότι έχουν περίπου 5 χιλιάδες κρούσματα την ημέρα, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσετε με το 7 που είναι οι ημέρες της εβδομάδας μας κάνουν 35 χιλιάδες κρούσματα την εβδομάδα, ενώ εμείς έχουμε περίπου 45 χιλιάδες, προφανώς δεν λένε την αλήθεια».

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στα μέτρα στους ταξιδιώτες από την Κίνα. «Το στοίχημα διεθνώς -και για αυτό γίνεται αυτή επιτήρηση στα αεροδρόμια και ο δειγματοληπτικός έλεγχος- είναι να βρούμε έγκαιρα καινούργια πιθανά στελέχη που θα «γεννηθούν» στην Κίνα και λέω ότι θα «γεννηθούν» εκεί γιατί ο ιός φτιάχνει νέα στελέχη όταν πολλαπλασιάζεται, η Κίνα έχει το 1/5 του πληθυσμού του πλανήτη, εκεί δεν έχουν σοβαρή ανοσία γιατί είχαν συνέχεια lockdown και δεν έχουν εμβολιαστεί με πολύ αποτελεσματικά εμβόλια, άρα εκεί θα υπάρξει πολύ μεγάλη διασπορά του ιού και ο ιός θα βρει ευκαιρίες να αλλάξει», τόνισε ο καθηγητής.


Η υποπαραλλαγή Kraken


Επιπλέον, ο καθηγητής εξήγησε σχετικά με την παραλλαγή του ιού την Kraken, που επελαύνει στις ΗΠΑ και έχει αρχίσει να απλώνεται παντού στον πλανήτη: «Αυτή η παραλλαγή δεν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική, αλλά παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Σιγκαπούρη πριν αρκετούς μήνες, έκανε ένα μικρό «κύμα» εκεί, χωρίς να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μετά ηρέμησε. Μία υποπαραλλαγή του στελέχους που ήταν στην Σιγκαπούρη έχει εμφανιστεί τώρα κυρίως στην βορειοανατολική Αμερική».

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Για τα χαρακτηριστικά της νέας υποπαραλλαγής του κορονοϊού και τα εμβόλια, ο καθηγητής πνευμονολογίας ανέφερε: «Στη αρχή πίστευαν ότι ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν πολύ γρήγορος, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι είναι λιγότερο γρήγορος απ’ ότι είχαμε φοβηθεί. Το πιθανότερο είναι στην χειρότερη των περιπτώσεων, να είναι περίπου 20% πιο μεταδοτικός. Δεν έχουμε στοιχεία ότι είναι πιο μεταδοτικό, ότι κάνει πιο σοβαρή νόσο, ούτε ότι οδηγεί πιο συχνά στο θάνατο. Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε από εργαστηριακές μελέτες, δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και για αυτή την υποπαραλλαγή».

«Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αυτό που μπορείς να κάνει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα εμβόλιο που ”ναι” καλύπτει και αυτό το στέλεχος. Και επειδή αυτό το στέλεχος δεν έχει έρθει σοβαρά στην Ευρώπη, είναι η ευκαιρία μας τώρα που ακόμα ο καιρός είναι ζεστός, να κάνουμε το σωστό βήμα και να πάμε να εμβολιαστούμε», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *