Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου εντός της ημέρας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να τα πουν στο τηλέφωνο σήμερα (4/4), τρεις ημέρες μετά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς οι οποίοι στοίχισαν τη ζωή σε ξένους εργαζόμενους ανθρωπιστικής οργάνωσης, βαθαίνοντας ακόμα λίγο το χάσμα στη σχέση των δυο κρατών, κατά τα άλλα στενών συμμάχων.


Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μιλήσουν αύριο», είπε χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος ενήμερος σχετικά, ερωτηθείς για δημοσιεύματα επ’ αυτού.

Η προηγούμενη συνδιάλεξη των δυο ηγετών είχε γίνει τη 18η Μαρτίου, σε ατμόσφαιρα ήδη τεταμένη. Έκτοτε οι αποκλίσεις των δυο συμμάχων μοιάζουν να μεγεθύνονται, με φόντο την περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακο που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα επί σχεδόν έξι μήνες.

Η ένταση φάνηκε να κλιμακώνεται στο μεσοδιάστημα, ειδικά αφού η Ουάσιγκτον επέτρεψε να εγκριθεί σε ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέλη Μαρτίου απόφαση που καλούσε να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός», που παρότι στη θεωρία είναι νομικά δεσμευτική απορρίφθηκε ξερά από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι θάνατοι τη Δευτέρα σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen, με έδρα τις ΗΠΑ, που είχαν πάει να μοιράζουν τρόφιμα στον πληθυσμό του παλαιστινιακού θυλάκου, καθώς είναι αντιμέτωπος με λιμό, αύξησαν περαιτέρω την αμερικανική δυσαρέσκεια.


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε δημόσια «αγανακτισμένος» για τα πλήγματα εναντίον της ομάδας της WCK και έκρινε ότι το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει εθελοντές οι οποίοι πάνε στον θύλακο για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *