Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο τετ α τετ

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. 


Ενδεικτικός ήταν ο διάλογος που είχαν οι ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας μπροστά στις κάμερες:

Ερντογάν: “Έχουμε μια νέα κυβέρνηση, πρωθυπουργέ, άρα έχουμε εδώ μια νέα ομάδα.”

Μητσοτάκης:” Όπως και εμείς. Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί μας έχουν ήδη συναντηθεί και ξεκίνησαν μια καλή επαφή.”

Το κλίμα στα πρώτα λεπτά

Τα πρώτα λεπτά της συνάντησης των δυο ανδρών περίσσευαν τα χαμόγελα αλλά και τα αστεία μεταξύ τους. Το κλίμα ήταν σαφώς πιο ευχάριστο από τις προηγούμενες συναντήσεις.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα, ενόψει και της σημερινής συνάντησης, ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.


«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι, με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη σημαντικότερη γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δίπλα στους δύο ηγέτες, στη συνάντηση τους σήμερα, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 40’, θα πάρουν θέση και οι υπουργοί Εξωτερικών Γεραπετρίτης και Φιντάν, όπως και οι διπλωματικοί σύμβουλοι τους, η Άννα – Μαρια Μπούρα κα ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *