Στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ‘Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα σε αυτές τις δύσκολες εποχές, όπως είπε, με αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σε μια σειρά από «εξελίξεις που έχουν θέσει υπό δοκιμασία τη συμμαχία μας. Σταθήκαμε όμως ικανοί να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει υποστηρίξει πλήρως την Ουκρανία και με στρατιωτική βοήθεια κι έχουμε στείλει υπό κάθε δυνατή μορφή, μαζί με τους συμμάχους μας το σήμα ότι αυτή η άσκηση βίας δεν είναι αποδεκτή από δημοκρατικές χώρες. Έχουμε εμβαθύνει τις διμερείς μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, πράγμα το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα κι αυτό έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα, και στο στρατιωτικό, αλλά και στο ενεργειακό.
Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Είναι μία καλή περίοδος για την ελληνική οικονομία η οποία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία όπου εκεί ράγισε η καρδιά μας από την ανθρωπιστική καταστροφή που χτύπησε το γείτονά μας και ήμασταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια. Πρόκειται για μια φρικτή καταστροφή πραγματικά που δείχνει ότι όσο κι αν υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικές διαφορές με την κυβέρνηση της γειτονικής μας χώρας, οι λαοί μας είναι κοντά και ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό το ψυχολογικό δέσιμο και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας κάτι που θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών μας, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Καλώς ήλθες και πάλι στην Αθήνα».
Ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τόνισε: «Είναι δύσκολοι καιροί έχετε δίκιο, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε από κοινού να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες. Όπως είπατε είναι ένας χρόνος που βιώνουμε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά χτίζουμε πολύ σημαντικές συμμαχίες, πολύ ισχυρές και πραγματικά χαιρετίζω την πρωτιά της Ελλάδας σε έναν μεγάλο αριθμό μετώπων όπου επέδειξε την αλληλεγγύη της στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα επίσης έπαιξε ηγετικό ρόλο σε θέματα τα οποία άπτονται της ενέργειας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και σε μια σειρά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για τη σχέση μας. Έχουμε εμβαθύνει τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, έχουμε εμβαθύνει την εταιρική μας σχέση διμερώς. αλλά και αυτά τα οποία κάνουμε μαζί στην περιοχή αυτή και τον κόσμο.
Προσβλέπω στο να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μεταξύ των λαών μας, μεταξύ των ανθρώπων μας και όπως είπατε, όταν δώσατε τον ιστορικό σας λόγο στο Κογκρέσο, ένα από τα πράγματα που ενώνουν τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι η κοινή μας πεποίθηση ότι οι χώρες, οι κοινωνίες δουλεύουν καλύτεραμε τη δημοκρατία, με τη συνεργασία και αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση στην οποία πιστεύουμε στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι είμαστε μαζί σ’ αυτό αποτελεί και μεγάλη πηγή ελπίδας για το μέλλον».
“Καλησπέρα Ελλάδα” έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αμέσως μετά την άφιξή του. Στην ίδια ανάρτησή του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε πως είναι η πρώτη του επίσκεψη, ως υπουργός Εξωτερικών, στη “γενέτειρα της δημοκρατίας”.
Παράλληλα, διεμήνυσε ότι “μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα προωθούν τους κοινούς μας στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κι ακόμη πιο πέρα”.