Οι ομιλίες των Γιάννη Σμυρλή, Μαρίας Συρεγγέλα και Γιάννη Πλακιωτάκη στο προσυνέδριο της ΝΔ

Οι Γιάννης Σμυρλής, Μαρία Συρεγγέλα και Γιάννης Πλακιωτάκης μίλησαν στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της κυβερνητικής παράταξης.


Αναλυτικά η ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Σμυρλή:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,


Φίλες και Φίλοι,


Αγαπητοί συναγωνιστές, συνοδοιπόροι,

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Παράταξή μας.

Γιατί σήμερα ξεκινάμε με το Προσυνέδριό μας να γιορτάζουμε εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Μακεδονίας, τα 50 χρόνια ζωής της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.


Το 2024 είναι μια χρονιά με ιδιαίτερο συμβολισμό: 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και 50 χρόνια ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας. Μισό αιώνα δυναμικής πολιτικής παρουσίας του κόμματος, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Και όπως όλες και όλοι πολύ καλά ξέρουμε,

Η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία.

Βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μακριά από ακραίες φωνές και φανατισμούς.

Εκφράζει φιλελεύθερες και πρωτοπόρες ιδέες με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Διαχρονικά υπηρετούμε αξίες και αρχές και έχουμε οικοδομήσει, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, μία σχέση εμπιστοσύνης με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Έχουμε πρωταγωνιστήσει σε στρατηγικές επιλογές για την Πατρίδα μας, όπως την ιστορική απόφαση για την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεκαετίες πλέον, για την ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών,

κι έχουμε χαράξει στιβαρές, μακρόπνοες πολιτικές που η ιστορία και ο χρόνος δικαίωσε.

Μισό αιώνα αποτελούμε έναν σταθερό πόλο του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

Και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που υπηρετούμε τον ελληνικό λαό.

Και σε όλη αυτή την μακρά πορεία, όλοι οι Πρόεδροι μας έχουν δώσει αγώνες και μάχες για την Πατρίδα αφήνοντας σημαντικό ιστορικό και κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το κόμμα μας μέσα από έναν συμπαγή οργανωτικό ιστό, με δυνατές κομματικές οργανώσεις και με ανιδιοτελείς αγώνες αγωνιστών και αγωνιστριών έχει πάντα δυναμική παρουσία στην κοινωνία.

Το γεγονός ότι σήμερα μετά από 50 χρόνια, οι πολίτες εμπιστεύονται την Παράταξή μας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεικνύει την αξιοπιστία των λόγων και των έργων μας.

Αισθανόμαστε βέβαια και την πολύ μεγάλη ευθύνη που έχουμε απέναντι στον ελληνικό λαό, και πόσο σημαντικό είναι να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της εποχής, δίνοντας λύσεις αλλά, και ελπίδα σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, έχοντας πάντα το βλέμμα μας στραμμένο στις νέες γενιές και το μέλλον τους.

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2023 η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να επικρατήσει σε δύο μεγάλες επαναλαμβανόμενες κάλπες και μάλιστα με αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με το 2019.

Αυτό έγινε διότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Κυβέρνησή μας πέτυχε με σκληρή δουλειά να εφαρμόσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, σε κάθε πεδίο πολιτικής, αλλά και γιατί αντιμετωπίσαμε παράλληλα, με μεγάλη αποτελεσματικότητα, εξωγενείς κρίσεις όπως αυτή της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, γιατί δείξαμε αποφασιστικότητα μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους μας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Και βέβαια γιατί δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμά μας.

Το 2019 η Ελλάδα ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στην Ευρώπη. Τώρα είμαστε μια από τις δυναμικότερες οικονομίες της.

Οι πολίτες έχουν ελαφρυνθεί από δεκάδες φορολογικά βάρη. Οι μισθοί κατά μέσο όρο έχουν αυξηθεί κατά 20% την τελευταία τετραετία. Επίκειται άλλωστε και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η χώρα μας ανέκτησε, μετά από 14 χρόνια, την επενδυτική βαθμίδα, σημείωσε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέγραψε μείωση της ανεργίας, πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα. Η πιστοληπτική μας ικανότητα έχει αποκατασταθεί, οι επενδύσεις βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, δημιουργούνται σταθερά νέες θέσεις εργασίας και χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2021, έχουν αρχίσει να επιστρέφουν.

Αξιοποιούμε αποτελεσματικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την πρόσβαση στην πράσινη μετάβαση.

Εφαρμόζουμε πολιτικές που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται στον πυρήνα της στρατηγικής της Νέας Δημοκρατίας.

Στόχος μας για το 2024, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και στον Προϋπολογισμό, είναι η άσκηση μια αναπτυξιακής πολιτικής με παράλληλη εφαρμογή κοινωνικά ευαίσθητων πολιτικών.

Δίνουμε μεγάλες μάχες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά. Επίσης με όλες μας τις δυνάμεις στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα. Και πρέπει να υπενθυμίσουμε, γιατί είναι σημαντικό, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει καταθέσει στις Βρυξέλλες 19 προτάσεις βελτίωσης της ΚΑΠ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Κυρίαρχη προτεραιότητα πάντα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι μια ισχυρή Πατρίδα. Σήμερα έχουμε μια πιο ασφαλή χώρα με θωρακισμένα σύνορα, αντιμετωπίσαμε στην πράξη το προσφυγικό πρόβλημα, είμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής μάχης για το μεταναστευτικό. Ο φράχτης στον Έβρο χτίζεται. Ενισχύσαμε και συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Αναβαθμίζουμε σταθερά, όλα αυτά τα χρόνια, το γεωπολιτικό ρόλο της Πατρίδας μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Το 2024 η Κυβέρνηση της Ν.Δ, έκανε πράξη κορυφαίες ιστορικές μεταρρυθμίσεις, που ήταν στον πυρήνα των προοδευτικών ιδεών της Παράταξής μας.

• Την επιστολική ψήφο, μια δημοκρατική κατάκτηση, που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα του παγκόσμιου Ελληνισμού και δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Έλληνες πολίτες, είτε βρίσκονται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου από τον τόπο διαμονής τους και

• Το Νόμο για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, παράλληλα με τη δυνατότητα λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Μια μεταρρύθμιση που η ΔΑΠ_ΝΔΦΚ, οι νέοι του κόμματος μας σχεδίασαν και πρότειναν από το 1987, είναι πλέον πραγματικότητα και ανοίγει μια νέα εποχή για την ανώτατη εκπαίδευση.

Κυρίες και Κύριοι,

Είμαστε πολύ υπερήφανοι γιατί μέσα στα 50 χρόνια ζωής και ιστορίας μας, πολιτικές και προοδευτικές ιδέες της ευρωπαϊκής Παράταξής μας επιβραβεύονται από τους πολίτες, δικαιώνονται από την ιστορία.

Με αφορμή, λοιπόν, τα 50 χρόνια ιστορίας, όλες και όλοι μαζί συντεταγμένα, με δύναμη και ορμή, προετοιμαζόμαστε για την εκλογική μάχη των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, για να πετύχουμε μια εκλογική νίκη,

εκλέγοντας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανθρώπους που μπορούν να εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Προχωράμε υπερήφανα όλες και όλοι μαζί, σταθερά, τολμηρά και μόνο μπροστά!

Με τη Νέα Δημοκρατία!

Σας ευχαριστώ πολύ.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής  του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη  στο Προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ και Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη,

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης Περιφερειών

Κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Ανοίγοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου μας εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή που αισθάνομαι αντιστοιχεί στη βαθιά μου συγκίνηση. Άλλωστε ως γέννημα της Κρήτης διατηρώ και εγώ αυτόν τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό που, εδώ και δεκαετίες, συνδέει το νησί μου με τη Μακεδονία, με τη Θεσσαλονίκη. Όμως είμαι βέβαιος ότι και όλοι εσείς, στην κατάμεστη αυτή αίθουσα, αισθάνεστε τη φόρτιση αυτής της στιγμής.

Σήμερα από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάμε την πορεία προς το μεγάλο συνέδριο του κόμματος μας, τον Απρίλιο, στην Αθήνα. Και αυτή είναι μία διαδρομή τιμής.

Τιμούμε τα πενήντα χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μας χάρη στο σθένος, στο πολιτικό και προσωπικό ανάστημα του ιδρυτή της παράταξής μας, Κωνσταντίνου Καραμανλή. Του εθνάρχη Καραμανλή. Του πολιτικού που, μεταξύ άλλων, εξασφάλισε την είσοδο της χώρας μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Τιμούμε τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί το κόμμα μας, η παράταξη που έβγαλε τη χώρα από τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας, δεν είναι μόνο συνομήλικη της Δημοκρατίας μας. Είναι συστατικό της στοιχείο. Η Νέα Δημοκρατία δεν απεκατέστησε, απλώς, το πολίτευμα. Από την πρώτη μέρα της ίδρυσης μας αποτελέσαμε τον παράγοντα που εγγυάται την ομαλή λειτουργία του προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών της. Το αποδείξαμε σε κάθε κρίσιμη στιγμή που το εθνικό καθήκον μας κάλεσε να βγούμε μπροστά

Τέλος, τιμούμε και τα πενήντα χρόνια από την ίδρυση της κομματικής μας οργάνωσης Θεσσαλονίκης. Και με χαρά βλέπουμε δίπλα μας και περιμένουμε να ακούσουμε τους ανθρώπους που με το έργο και την προσωπικότητα τους έχουν αφήσει εμβληματικό αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της πόλης.

Θα αναφέρω μόνο μερικά ονόματα. Είναι άλλωστε αδύνατο να αναφερθούν εδώ όλοι όσοι αγωνίστηκαν, ακόμα και σε δύσκολα χρόνια, για να διατηρήσουν το πολιτικό σφρίγος και τον δυναμισμό της παράταξης μας.

Αντώνης Βεζύρογλου, Χρήστος Γκαϊντατζής, Αντώνης Παρίσης, Μενέλαος Χατζηγεωργίου, Γιώργος Γαλατσόπουλος, Νίκος Ζαρντινίδης, Δημήτρης Βουδούρης, Νίκος Βακάλης, Βάκης Φραντζής, Δημήτρης Τσάμης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μηνάς Σαμαντζίδης, Βασιλική Ευταξά Αντώνης Γυφτόπουλος, Αναστάσιος Σπηλιόπουλος και, βεβαίως Ζήσης Ιωακείμοβιτς. Όλοι αυτοί, ως επικεφαλής μιας μεγάλης αλυσίδας στελεχών και μελών, αντιπροσωπεύουν την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.

Φίλες και φίλοι,

Εδώ και μισό αιώνα η παράταξη μας ταξιδεύει στα νερά της Ιστορίας με τα πανιά της φουσκωμένα από τον άνεμο της υπερηφάνειας και του καθήκοντος.

Είμαστε υπερήφανοι ως πολιτικοί κληρονόμοι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, γιατί κρατάμε την πυξίδα μας στη διαδρομή που εκείνος χάραξε. Στη διασφάλιση της Δημοκρατίας και των εθνικών συμφερόντων. Στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Στην κοινωνική αλληλεγγύη. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή και αυτήν υπηρετούμε με συνέπεια και προσήλωση, εξασφαλίζοντας για τη χώρα μας πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Αξίζει να θυμηθούμε ένα απόσπασμα από την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κόμματος μας, στις 4 Οκτωβρίου του 1974.

«Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις του ταυτίζει το Έθνος με τον Λαόν, την Πατρίδα με τους Ανθρώπους της, την Πολιτεία με τους Πολίτες της, την Εθνική Ανεξαρτησία με την Λαϊκή Κυριαρχία, την Πρόοδο με το Κοινό Αγαθό, την Πολιτική Ελευθερία με την Έννομη Τάξη και την Κοινωνική Δικαιοσύνη».

Είμαστε υπερήφανοι επειδή ήταν το κόμμα μας που κλήθηκε από την Ιστορία και τον λαό για να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία και τις πολιτικές ελευθερίες. Που εγγυήθηκε τη λαϊκή κυριαρχία και τη λαϊκή ενότητα, αφήνοντας οριστικά πίσω μας τους διχασμούς του παρελθόντος.

Είμαστε υπερήφανοι επειδή όλες οι μεγάλες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στέφθηκαν από τη δικαίωση.

Σε εθνικό επίπεδο, με την ένταξη της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας, την παρουσία της χώρας μας στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, με το συνδυασμό οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Ας αναλογιστούμε πόσο πολύ έβλεπε στο μέλλον ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν, στο πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, μιλούσε για Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό. Όταν, δηλαδή, ανέδειξε τον κοινωνικό χαρακτήρα της φιλελεύθερης αντίληψης, που το κόμμα μας εφαρμόζει στην πράξη στη διακυβέρνηση της χώρας.

Είμαστε υπερήφανοι και επειδή τα τελευταία χρόνια σταθήκαμε με επάρκεια, σθένος και συνέπεια στο ύψος της κρίσιμης ιστορικής συγκυρίας. Αντιμετωπίσαμε κρίσεις και απειλές. Κρατήσαμε την χώρα στο ευρώ, στηρίξαμε την κοινωνία και δώσαμε στην οικονομία την ώθηση για να φτάσει σήμερα σε ένα επίπεδο που στο εξωτερικό χαρακτηρίζεται ως θαύμα.

Και είμαστε υπερήφανοι επειδή υπηρετούμε λέξη προς λέξη ένα σημαντικό κομμάτι της Ιδρυτικής μας διακήρυξης. Σας το θυμίζω. «Νέα Δημοκρατία είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».

Ναι, ο βηματισμός μας είναι ταχύς, μεγάλος και τολμηρός. Και ειδικά τα τελευταία πέντε χρόνια, υπό την καθοδήγηση του προέδρου και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνουμε πειστικές απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, ανοίγοντας νέους δρόμους για τη χώρα και το λαό μας.

Φίλες και φίλοι,

Πέρα από τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια, αισθανόμαστε, όλες και όλοι σε αυτή την αίθουσα και αποφασιστικότητα και αισιοδοξία.

Αποφασιστικότητα, για να συνεχίσουμε τη μεγάλη ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτοντας καθημερινά την προσφορά μας προς την πατρίδα.

Και αισιοδοξία γιατί γνωρίζουμε καλά ότι μπορούμε να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Μιλτιάδη Έβερτ, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά , τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Το αποδεικνύουμε σήμερα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ιστορίας και στις απαιτήσεις του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Αγαπητές και αγαπητοί συναγωνιστές,

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα των πράξεων και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το κόμμα που έχει Ιδεολογία, Αρχές, Αξίες και Όραμα. Όχι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις.

Η Νέα Δημοκρατία, είναι το Κόμμα που δεν επιδιώκει να κυριαρχήσει στην κοινωνία, αλλά να υπηρετήσει την κοινωνία.

Το προσυνέδριο μας, πραγματοποιείται σε χρόνο λιγότερο των τριών μηνών πριν τις ευρωεκλογές. Μια εκλογική αναμέτρηση σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη. Για αυτό και στις 9 Ιουνίου δεν έχει θέση η χαλαρή ψήφος, η διαμαρτυρία ή η αποχή. Γιατί, απέναντι μας, έχουμε τον λαϊκισμό, που είναι πάντα εδώ και καραδοκεί για να επανέλθει.

Δείτε για παράδειγμα πως λειτουργούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μόνιμη άρνηση των πάντων, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ψεύτικα διλήμματα, διχασμός, δημαγωγία, ιδεοληψίες, προσπάθεια ακύρωσης όλων όσων έχουμε πετύχει. Έφτασαν ακόμα και στο σημείο να αναλάβουν εκστρατεία σπίλωσης της χώρας στην Ευρώπη αδιαφορώντας για τη μεγάλη ζημιά που προκαλείται στη χώρα, ακόμα και για την απώλεια κρίσιμων ευρωπαϊκών πόρων που στηρίζουν την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Φίλες και φίλοι,

Οι μεγάλες μάχες που κερδίσαμε τα τελευταία χρόνια, οι μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, των βουλευτών, των στελεχών, των μελών μας σε κάθε χώρο κοινωνικής δράσης, ήταν μάχες ενάντια στο λαϊκισμό.

50 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε και πάλι αυτή τη μάχη καθημερινά.

Τη μάχη της σιγουριάς, ενάντια στην αβεβαιότητα.

Τη μάχη της οικονομικής ανάπτυξης, ενάντια στην οπισθοδρόμηση.

Τη μάχη της κοινωνικής συνοχής, ενάντια στο διχασμό.

Τη μάχη της αξιοπιστίας, απέναντι στη δημαγωγία.

Τη μάχη για να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και να προχωρήσουμε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ακόμα και χρειάζεται η χώρα.

Είμαστε μια κυβέρνηση ευθύνης που στηρίζεται από μια δημοκρατική, λαϊκή φιλελεύθερη και πατριωτική παράταξη με επίγνωση αυτής της ευθύνης. Που στηρίζεται σε όλους εσάς. Σε όλους εμάς που συναισθανόμαστε το πατριωτικό και κοινωνικό μας καθήκον. Την ανάγκη για οικονομική ευημερία, εθνική πρόοδο και κοινωνική δικαιοσύνη. Την ανάγκη για προσωπική και συλλογική προκοπή.

Είμαστε μια παράταξη των στελεχών μας. Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, είστε όλοι εσείς που καθημερινά δίνετε μάχη δημοκρατίας, ο καθένας από το δικό του μετερίζι απέναντι στον λαϊκισμό και το ψέμα. Για να πάει η χώρα μπροστά. Είστε όλοι εσείς που καθημερινά μεταφέρετε στο κόμμα τη φωνή και τις ανάγκες της κοινωνίας. Είστε όλες και όλοι εσείς που μας μεταφέρετε τις ανησυχίες και τις ελπίδες όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που θέλουν να δουν τη χώρα τους να προοδεύει. Δεν θα τους απογοητεύσουμε. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Με όλες και όλους εσάς στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Το οφείλουμε στα 50 χρόνια ιστορίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το οφείλουμε στις αξίες και τις αρχές μας.

Το οφείλουμε στις Ελληνίδες, τους Έλληνες, την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.

Αναλυτικά η ομιλία της Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Συρεγγέλα:

Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες,

Φίλες και φίλοι της παράταξης

Φέτος γιορτάζουμε τα γενέθλια της μεγάλης λαϊκής μας παράταξης. Γιορτάζουμε 50 χρόνια προσφοράς στην πατρίδα. Η γιορτή αυτή ξεκινάει σήμερα από εδώ. Από την Θεσσαλονίκη!

Η τιμή και συγκίνηση που νιώθω είναι μεγάλες. Η θητεία μου ως Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής ταυτίζεται με αυτή την ιστορική στιγμή.

Και σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα δυσκολευόμουν να φανταστώ όταν ξεκινούσα τους αγώνες για την Παράταξή μας στα φοιτητικά μου χρόνια στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Φιλοσοφικής.

Για όλα αυτά λοιπόν οφείλω ένα μεγάλο και δημόσιο ευχαριστώ στον Πρωθυπουργό και Πρόεδρό μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φίλες και φίλοι,

Μια από τις εικόνες που σημάδευσαν τη συλλογική ιστορική μας μνήμη είναι εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή να βγαίνει από το αεροπλάνο της γαλλικής προεδρίας και να χαιρετάει τα πλήθη.

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουλίου 1974. Μια νέα και λαμπρή περίοδος ξεκινούσε για την πατρίδα μας, με τον Εθνάρχη να αποκαθιστά τους δημοκρατικούς θεσμούς και λίγους μήνες μετά, στις 4 Οκτωβρίου, να ιδρύει την Νέα Δημοκρατία.

Ένα κόμμα που έμελλε να γράψει Ιστορία στην Μεταπολίτευση.

Ένα κόμμα με τόσο γερά θεμέλια που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να υπηρετεί από την πρώτη γραμμή τα συμφέροντα του Έθνους.

Ένα κόμμα πιο ισχυρό από ποτέ -την ώρα που τα περισσότερα κόμματα είτε δεν άντεξαν στο χρόνο, είτε πασχίζουν να κρατηθούν στην πολιτική ζωή.

Η Νέα Δημοκρατία, φίλες και φίλοι, συγκροτήθηκε, όπως αναφέρεται στην ιδρυτική μας διακήρυξη, από έμπειρες και υγιείς δυνάμεις, αλλά και από νέες και προοδευτικές και ριζοσπαστικές ιδέες.

Συντονισμένες όλες σε έναν σκοπό: Να κάνουν στην Ελλάδα πράξη την επωνυμία της παράταξης. Να δώσουν στη χώρα μια νέα δημοκρατία.

Ωστόσο, δεν ήταν πάντα εύκολος ο δρόμος που έπρεπε να διαβούμε. Ήταν δύσκολος και συχνά ανηφορικός.

Πάντα όμως τα καταφέρναμε. Γιατί ήμασταν και είμαστε πιστές και πιστοί στις πολιτικές μας αρχές.

Γιατί είχαμε στους κόλπους μας ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, που στα δύσκολα στάθηκαν χωρίς υπεκφυγές για το καλό της Πατρίδας.

Και κάπως έτσι, φίλες και φίλοι, φτάσαμε στο σήμερα. Φτάσαμε στο 2024 ισχυρότεροι από ποτέ, έτοιμες και έτοιμοι να γιορτάσουμε μισό αιώνα ζωής.

Η επέτειος βρίσκει την Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση, για δεύτερη συνεχόμενη θητεία και μάλιστα με ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό.

Υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού και Πρόεδρου μας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα έχει αναδειχτεί αναμφισβήτητα σε ισχυρό παίκτη της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής.

Η εικόνα της πατρίδας μας έχει σήμερα αποκατασταθεί πλήρως στο εξωτερικό:

• η οικονομία μας είναι ισχυρή και μας επαινούνε για αυτό

• η άμυνά μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ

• η ανεργία έχει μειωθεί

• το κράτος έχει ψηφιοποιηθεί

• και τα σύνορά μας είναι προστατευμένα

Σήμερα, μιλάμε για μια Ελλάδα αισιόδοξη, πρωτοπόρο, πρωταγωνίστρια και πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.

Βέβαια, ήρθαμε και εξακολουθούμε να ερχόμαστε αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με διαχρονικές παθογένειες, οι οποίες δυστυχώς έχουν γερά θεμέλια.

Δίνουμε, παρόλα αυτά καθημερινά μάχη για την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου που δεν είναι άλλος από τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό της χώρας.

Τα 50 χρόνια ζωής βρίσκουν, λοιπόν, τη χώρα και τη Νέα Δημοκρατία, ισχυρότατες και είναι στο χέρι μας να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα.

Έχουμε μπροστά μας τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Την επόμενη μεγάλη μας πολιτική αναμέτρηση.

Δεν επαναπαυόμαστε.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μία ακόμα φορά και πάμε να φέρουμε στην παράταξή μας μία ακόμα μεγάλη νίκη.

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΙΚΗ!

Πρωτίστως όμως πρέπει να προσφέρουμε στη χώρα μια ισχυρή εθνική ομάδα που θα μας αντιπροσωπεύει στις Βρυξέλλες. Μια ομάδα ανθρώπων ικανών να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα στα ευρωπαϊκά φόρα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει πως ξέρει να δίνει μάχες στις Βρυξέλλες και ήμασταν εμείς το κόμμα που έκανε την Ελλάδα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας – παρά τις σειρήνες του λαϊκισμού που ηχούσαν και τότε στη χώρα.

Ετοιμαστείτε λοιπόν για να δώσουμε μια ακόμα γενναία πολιτική μάχη

Φίλες και φίλοι,

 

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ στο Βελλίδειο.

 

Εσείς είστε η Νέα Δημοκρατία.

 

Εσείς είστε το ΣΗΜΕΡΑ της Παράταξής. Και οι ΔΑΠίτισσες και οι ΔΑΠίτες και οι ΟΝΝΕΔίτισες και ΟΝΝΕΔίτες που είναι ανάμεσά μας είναι το ΑΥΡΙΟ.

 

Όλες και όλοι μαζί πάμε να γράψουμε Ιστορία.

 

Πάμε να βάλουμε τα θεμέλια για τα επόμενα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

 

Με πυξίδα μας τις αρχές και τις αξίες της παράταξής μας, αλλά και με σεβασμό στους αγώνες που έδωσαν οι Νεοδημοκράτισσες και οι Νεοδημοκράτες πριν από εμάς.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Είστε όλες και όλοι προσκεκλημένοι στη μεγάλη γιορτή της παράταξής μας. Στα γενέθλια της πολιτικής μας οικογένειας.

 

Στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο 5-7 Απριλίου, όλες οι γαλάζιες γενιές θα ανταμώσουμε και η φλόγα από τον πυρσό μας θα είναι πιο δυνατή από ποτέ.

 

Να είστε όλες και όλοι καλά!

Σας ευχαριστώ!

 

 

 

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *