Ο Τσακαλώτος ρίχνει γέφυρες προς την Έφη Αχτσιόγλου για συμμαχία στη Βουλή: Εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους «6 συν 6»

 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής, έριξε γέφυρες προς την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και είπε ότι είναι εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τους «6 συν 6»


Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε μιλώντας στο ethnos.gr πως είναι εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση μιας κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε περίπτωση που οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά. Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις.

Νομίζω μετά από τις αλλαγές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την αλλαγή η ηγετική ομάδα, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Έχουμε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί και από την άποψη του οργανωτικού, το πώς οργανώνεται αυτό το πράγμα από την ηγεσία, με απειλές ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την ηγετική ομάδα και αν δεν συμφωνήσει θα πάει στη βάση», σημείωσε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας ότι «τη βάση τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι και η πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος «φαίνεται να υιοθετεί κάποια από τα χειρότερα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023 χωρίς να βάζει καινούργια θέματα στη συζήτηση».


«Όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί και με ανθρώπους που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αλλά και σε όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν πάει σε άλλο κόμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική και ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση με πολύ άσχημο τρόπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποξενώνει αυτό τον κόσμο.

Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί μέσα σε ένα κόμμα να λέγονται και να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Άρα θεωρώ δηλαδή ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο που έχει απογοητευτεί. Και σε έναν κόσμο που θεωρεί την πολιτική πια μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης». Σε αυτό το σημείο είπε ότι για τον ίδιο αυτό είναι μια «τεράστια πρόκληση», ανέφερε.


«Υπάρχουν οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα»

«Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των 6+6 προσθέτοντας ότι «ήταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον».

«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου», τόνισε.


Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».


«Θέλει σοβαρά βήματα, με σκέψη, με διαβούλευση, με συζήτηση, αλλά συγχρόνως, για να το πω και από την άλλη πλευρά, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο, δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο», πρόσθεσε και συνέχισε: «Οι πολιτικές στιγμές που οι ηγετικές πρωτοβουλίες από πάνω που μπορούν να συναντηθούν με διεργασίες από κάτω, δεν έρχονται κάθε δύο τρεις μήνες όταν είσαι έτοιμος. Χρειάζεται δηλαδή και ηγετικές πρωτοβουλίες που να ταιριάξουν με διεργασίες που γίνονται».

Τόνισε ότι «είναι τεράστιο το ενδιαφέρον η παρακολούθηση στους 6+6 η δικιά μας ομάδα σε αυτό. Άρα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και για να είμαστε σοβαροί αλλά δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο».

Το «μαξιλάρι» ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Αναφορικά με την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» είπε ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, Πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;»

«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλα τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πως βγήκαν από εκεί. Άρα αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα μαξιλάρι για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το μαξιλάρι για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», πρόσθεσε.

Για το μέγεθος του μαξιλαριού σημείωσε ότι «θα μπορούσε να ήταν 30 δισ αλλά θα είχαμε λιγότερη ασφάλεια. Το βασικό είναι, όμως, ότι αν ήταν 30 δισ. τα υπόλοιπα 7 δισ. δεν θα μπορούσε να τα ξοδέψουμε. Δεν μπορούσαμε να τα ξοδεύουμε γιατί συγχρόνως με το μαξιλάρι, για την περίοδο μετά από την έξοδο, είχαμε συμφωνήσει για ένα πρωτογενές πλεόνασμα για λίγα χρόνια 3,5%.

Το 2018 του τελευταίου προϋπολογισμού που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ για το 2019 ήταν ο πρώτος επεκτατικός προϋπολογισμός που είχε η ελληνική οικονομία μετά το 2009. Και είχαμε ένα δημοσιονομικό χώρο. Το μισό πήγε σε μειώσεις φόρων, το άλλο μισό πήγε σε αυξήσεις δαπανών. Με αυτό τον προϋπολογισμό φτάνουμε στο τρεισήμισι το εκατό. Άρα, αν ξοδεύαμε άλλα 7 δισ. Δεν θα φτάναμε στο τρεισήμισι. Θα φτάναμε περίπου στο μισό, λίγο λιγότερο».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *