Νίκη Κεραμέως στη Βουλή: «Ενισχύουμε τους κρατικούς λειτουργούς, αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συνεισφορά τους στην υπηρεσία του πολίτη»

 

Τρεις επιμέρους πτυχές του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στην αύξηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ανέδειξε την Τετάρτη 26 Ιουλίου στην Ολομέλεια της Βουλής η Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκη Κεραμέως.


Η κ. Κεραμέως υπογράμμισε τις σημαντικές οριζόντιες αυξήσεις που επέρχονται στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων – για πρώτη φορά έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια – ενισχύοντας το εισόδημα των πολιτών και επισήμανε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υλοποιείται το 50% του συνολικού οικονομικού προγράμματος της Κυβέρνησης, όπως ακριβώς είχε αποτυπωθεί στις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, εστίασε στη σημαντική οικονομική στήριξη που προβλέπεται στις οικογένειες δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, στήριξη που άπτεται και της δημογραφικής πρόκλησης με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Τέλος, η Υπουργός ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης για την βέλτιστη λειτουργία του Δημοσίου και την αλληλένδετη σημαντική αύξηση κατά 30% των επιδομάτων ευθύνης.

Παρατίθενται οι τρεις επιμέρους πτυχές όπως τις περιέγραψε η κ. Κεραμέως:


Πρώτη πτυχή οι οριζόντιες αυξήσεις στον δημόσιο τομέα.


Την τελευταία τετραετία, το κράτος εκσυγχρονίστηκε, ψηφιοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν και εξελίχθηκαν και το ανθρώπινο δυναμικό προσαρμόστηκε, δίνοντας τον καλύτερό του εαυτό, συχνά και υπό αντίξοες, πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτές της διεθνούς πανδημίας. Οι πιο ποιοτικές, λιγότερο γραφειοκρατικές, πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες στο δημόσιο είναι αποτέλεσμα της πιο οργανωμένης, πιο εντατικής, πιο συστηματικής εργασίας των ανθρώπων του, των δημοσίων υπαλλήλων. Οι απολαβές τους, ωστόσο, δεν ακολούθησαν αυτή την ανοδική πορεία. Σήμερα, προβλέπονται σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Δεύτερη πτυχή, η στήριξη της οικογένειας με παιδιά, με το βλέμμα στραμμένο και στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Από 1/1/2024 αυξάνεται η οικογενειακή παροχή, από 50 σε 70 ευρώ για υπάλληλο με ένα τέκνο, από 70 σε 120 ευρώ για δύο τέκνα, από 120 σε 170 ευρώ για τρία τέκνα, από 170, κ.ο.κ. Την παροχή θα λαμβάνει το 50,3% των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ παράλληλα παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για παραπάνω από 1.300.000 πολίτες με παιδιά.

Τρίτη πτυχή που θα ήθελα να αναδείξω, τα επιδόματα υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης.


Ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις, αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη θέση, και δη σε θέσεις ευθύνης, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίηση των πολύτιμων ανθρώπινων πόρων στην υπηρεσία του πολίτη. Στην ίδια κατεύθυνση, δρομολογούνται νέα, αξιοκρατικά και ταχύτερα συστήματα επιλογής προϊσταμένων, με ιδιαίτερη έμφαση σε στοχοθεσία, αξιολόγηση και bonus παραγωγικότητας. Η ευθύνη είναι συνώνυμη της εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου. Στόχος, ένα δημόσιο του οποίου οι λειτουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνη, θέτουν στόχους, αξιολογούνται, αλλά και έχουν κίνητρα και ανταμείβονται. Η αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης σηματοδοτεί και αυτή την προτεραιοποίηση.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε τη σημασία της συναίνεσης και σε αυτό το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Σε συνέχεια μίας ευρείας συναίνεσης που κατάφερε να συγκεντρώσει ο νόμος, πλέον, για την άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, σας καλούμε να υπερψηφίσετε και το παρόν σχέδιο νόμου, που ενισχύει οριζοντίως το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του Δημοσίου Τομέα, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τους Πανεπιστημιακούς. Ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικογένειας. Ας συστρατευθούμε για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον, όπως αξίζει σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα.».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *