Δημοσκόπηση Opinion Poll: Κυριαρχία ΝΔ με 39,1%, σταθερά δεύτερο το ΠΑΣΟΚ – Τι δείχνει για τον γάμο των ομόφυλων

Την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει δημοσκόπηση της Opinion Poll, που παραμένει σταθερά πρώτη και με μεγάλη διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.


Στη δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του thetoc, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πρωθυπουργός.

Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24,7% του ΠΑΣΟΚ και με 25,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα τα ποσοστά:

ΝΔ: 39,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 13,2%
ΠΑΣΟΚ: 14,4%
ΚΚΕ: 8,6%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 6,7%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 3,4%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 3,1%
ΝΙΚΗ: 3%
ΜΕΡΑ 25: 2%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1,8%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 3,2%


Πρόθεση ψήφου


Στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα είναι:

ΝΔ: 32,5%
ΠΑΣΟΚ: 11,9%
ΣΥΡΙΖΑ: 10,9%
ΚΚΕ: 7,2%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 5,6%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 2,8%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 2,6%
ΝΙΚΗ: 2,5%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: 1,5%
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ: 2,7%
Λευκό/ Άκυρο: 1,4%
Αποχή: 4,1%
Αναποφάσιστοι: 12,7%.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν σε μια περίοδο που:

Υπάρχει μια απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας την νέα χρονιά από το 67.8% , ενώ αισιόδοξοι εμφανίζονται το 31.3%
Κυριαρχεί με σημαντικά ποσοστά μια τετράδα προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία με την ακρίβεια να φτάνει το 69.9% και να ακολουθούν θέματα οικονομίας και ανάπτυξης με 32.8% , η εγκληματικότητα/ παραβατικότητα με 25.1% και τα προβλήματα στο ΕΣΥ με 18.1%
Υπάρχει χαμηλή ικανοποίηση από τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη των εισοδημάτων με την ικανοποίηση να φτάνει το 21.2% ενώ λίγο και καθόλου ικανοποιημένοι δηλώνουν το 77.7%
Υπάρχει πολύ χαμηλή ικανοποίηση από την αντιμετώπιση συνολικά της εγκληματικότητας και γενικά των φαινομένων βίας. Ικανοποιημένοι δηλώνουν το 14.5% ενώ αντίθετη άποψη έχει το 83.8%.


Πολύ και αρκετά κανοποιημένοι από το συνολικά έργο της Κυβέρνησης δηλώνει το 30.1%, λίγο ικανοποιημένοι το 29.9% και καθόλου ικανοποιημένοι το 38.9%.

Ταυτόχρονα

Το 57.1% δηλώνουν θετικοί στην ίδρυση μη Κρατικών Πανεπιστημίων, έναντι 38% που εμφανίζονται αρνητικοί. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απόψεων τα συναντάμε στους ψηφοφόρους της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ με 77.2% και 58.5% αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το 53.3% πιστεύει ότι η λειτουργία των μη Κρατικών Πανεπιστημίων θα επιδράσει θετικά στην βελτίωση λειτουργίας των Δημόσιων Α.Ε.Ι λόγω του ανταγωνισμού που θα υπάρχει.

Το 56.6% συμφωνούν με την κυβερνητική πρωτοβουλία για την θέσπιση της Επιστολικής ψήφου , ενώ αρνητικοί είναι το 29.9%

Το 46.7% τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφύλων έναντι ενός 50.4% που διαφωνεί. Η άποψη αυτή είναι πλειοψηφική στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ , του Κ.Κ.Ε και της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Σε όλα τα άλλα κόμματα είναι μειοψηφική, με την μόνη διαφοροποίηση να έχει να κάνει με την απόσταση των ποσοστών όσων συμφωνούν- διαφωνούν. Διαφωνεί με την τεκνοθεσία το 71.9% ενώ συμφωνεί το 24.8%. Πλην ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα κομματικά ακροατήρια εμφανίζονται αρνητικά με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά.

Ορισμένα σημαντικά ευρήματα που επιδρούν στην διαμόρφωση των συσχετισμών.

Φαίνεται ότι οι τελευταίες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δημιουργούν μικρότερες ή μεγαλύτερες προσδοκίες. Το 49.9% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Μ. Χρυσοχοίδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάρχει βελτίωση στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας/ παραβατικότητας . Επίσης, το 30.5% πιστεύει ότι με την τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη θα βελτιωθεί η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ε.Σ.Υ.

Αν και ικανοποιημένοι από το κυβερνητικό έργο δηλώνει το 30.1%, επίδοση όχι υψηλή, είναι πολύ πιο χαμηλά τα επίπεδα ικανοποίησης από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Για το ΣΥΡΙΖΑ η ικανοποίηση είναι 8.1% ( πολύ και αρκετά) και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του 19.4%. Για το ΠΑΣΟΚ η ικανοποίηση ( πολύ και αρκετά ) φτάνει το 11.4% και ανάμεσα στους ψηφοφόρους του το 36%.

Σταθερή η κυριαρχία Μητσοτάκη

O K.Mητσοτάκης διατηρείται με 48.6% ο δημοφιλέστερος Πολιτικός Αρχηγός και ακολουθεί ο Δ. Κουτσούμπας με 45.5%, ο Ν.Ανδρουλάκης με 36.4%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 29.2%, ο Κ. Βελόπουλος με 26.2% , ο Α. Χαρίτσης με 23%, ο Σ. Κασσελάκης με 22.1%, ο Δ. Νατσιός με 14% και ο Β. Στίγκας με 7.8%

Ο Πρωθυπουργός προηγείται συντριπτικά έναντι του Σ. Κασσελάκη και του Ν.Ανδρουλάκη στην δυνατότητα διαχείρισης όλων των κρίσιμων θεμάτων για τα οποία υπήρχε ερώτηση( εξωτερική πολιτική / ελληνοτουρκικές σχέσεις, διασφάλιση σταθερότητας και ανοδικής πορείας της χώρας, Οικονομία/ Ανάπτυξη, μεταναστευτικό, εγκληματικότητα/ παραβατικότητα , αναβάθμιση Παιδείας, προβλήματα Ε.Σ.Υ, την ακρίβεια και την στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων). Οι μεγαλύτερες επιδόσεις του σημειώνονται στα θέματα εξωτερικής πολιτικής/ ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ανοδικής πορείας της χώρας με 53.9% και 46.7% αντίστοιχα. « Χάνει» μόνο από τον κανένα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, αφού έχει σ΄αυτό το θέμα την μικρότερη επίδοση με 33.4% έναντι 36.9% του Κανένα. Ο Σ. Κασσελάκης έχει επιδόσεις που κυμαίνονται από 7.5% ( εξωτερική πολιτική) έως 16.9% ( στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά) και ο Ν. Ανδρουλάκης από 6.4% ( εξωτερική πολιτική) έως 14.3% ( στήριξη πιο ευάλωτων οικονομικά ).

Υπάρχει χαοτική διαφορά ανάμεσα στον Κ. Μητσοτάκη και τον Σ. Κασσελάκη ή και τον Ν. Ανδρουλάκη στην επιλογή για καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Συγκεντρώνει 42.2 % έναντι 7.8% και 7.1% του Σ. Κασσελάκη και του Ν. Ανδρουλάκη αντίστοιχα. Εμφανίζει δηλαδή εξαπλάσια επίδοση από τον 2ο και 3ο και ακολουθούν οι άλλοι Πολιτικοί Αρχηγοί με μικρότερα ποσοστά. Στον χώρο του Κέντρου ο Κ. Μητσοτάκης επιλέγεται από το 43.9% έναντι 13.2% του Ν. Ανδρουλάκη και 5.7% του Σ. Κασσελάκη. Ωστόσο, επιλέγεται και από το 21. 7% των Κεντροαριστερών, δείγμα της διεύρυνσης της απήχησής του . Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζει επίδοση που είναι μεγαλύτερη από την επίδοση της Ν.Δ στην εκτίμηση ψήφου , ενώ οι υπόλοιποι Πολιτικοί Αρχηγοί έχουν καταλληλότητα μικρότερη από την δημοσκοπική επίδοση των κομμάτων τους .

Οι πιο αποτελεσματικοί Υπουργοί

Στη δημοτικότητα των υπουργών τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευα της Opinion Poll είναι:

Ν. Δένδιας: 27,2%
Κ. Πιερρακάκης: 18,9%
Α. Γεωργιάδης: 15,5%
Μ. Χρυσοχοίδης: 14%
Κ. Χατζηδάκης: 9.1%

Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Κικίλιας Βασίλης με 5.4%, Κεφαλογιάννη Όλγα με 3.7%, Ν. Κεραμέως με 3.7%, Μ. Βορίδης με 3.7% και Γ. Φλωρίδης με 3.6%.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *