Αμερικανο-γαλλική «κόντρα» για… χατίρι μας! Θέλουν να μας πουλήσουν 4 φρεγάτες!

Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία για την πώληση τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *