Άδωνις Γεωργιάδης: Θα ζητήσω από τη Βουλή εξουσιοδότηση για να συνάπτουν οι ιδιώτες γιατροί σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία

«Πρακτικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα» εισάγει, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ‘Άδωνι Γεωργιάδη, το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που συζητήθηκε νωρίτερα σήμερα στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των τιθέμενων διατάξεων, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι πριν την ολοκλήρωση νομοθετικής διαδικασίας, θα ζητήσει από τη Βουλή να λάβει εξουσιοδοτική διάταξη προκειμένου, με υπουργική απόφαση, να μπορούν ιδιώτες γιατροί να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Γεωργιάδη έγινε με δεδομένο ότι στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί ήδη διατάξεις για τους όρους και προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ. Στο ίδιο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί και άρθρο για τον τρόπο που θα αμείβονται οι γιατροί για τα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία.


«Για τα απογευματινά χειρουργεία η μόνη κριτική που θα μπορούσε να έχει βάση είναι οι δύο ταχύτητες. Το άρθρο 8 λέει ότι οι έχοντες χειρουργικές ειδικότητες μπορούν να βγάλουν επιπλέον εισόδημα από τα απογευματινά χειρουργεία. Οι έχοντες πάσα άλλη ειδικότητα, που δεν μπορούν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, μπορούν να κάνουν ιδιωτικό έργο. ‘Αρα λύνουμε την ανισορροπία, με αυτόν τον τρόπο», είπε ο υπουργός Υγείας και ενημέρωσε την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: «Θα ζητήσω να λάβω από τη Βουλή εξουσιοδοτική διάταξη για να μπορώ με υπουργική απόφαση να επιτρέπω και στους ιδιώτες γιατρούς να συνάπτουν σχέση με τα δημόσια νοσοκομεία, εφόσον αναλαμβάνουν υπηρεσία στο δημόσιο νοσοκομείο, κυρίως εφημερίες, και ελαφρύνουν τους έχοντες μόνιμη σχέση με το ΕΣΥ. Θα πρέπει να γίνεται και το ανάποδο. Για να υπάρχει πλήρης ισορροπία και δικαιοσύνη σε όλο τον ιατρικό χώρο και για να έχουμε πλήρη και ισόρροπη σχέση του ΕΣΥ με όλο τον υπόλοιπο ιατρικό κόσμο. Αυτό θα κάνουμε και πιστεύω ότι η Βουλή θα μου δώσει την εξουσιοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση και αυτή να προχωρήσει σωστά και να έχουμε περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία, περισσότερες υπηρεσίες υγείας, περισσότερη ευελιξία, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας».

Γιατροί στο ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα

Ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στη παροχή ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ και τη αντίστοιχη διάταξη που εισάγει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, προέτρεψε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν, να μελετήσουν τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ειδικότερα επισήμανε «οι περισσότεροι Ευρωπαίοι γιατροί που απασχολούνται σε δημόσια νοσοκομεία επιτρέπεται επίσης να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, και στις κλινικές και στα νοσοκομεία». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ενδεικτικά ότι «στην Αυστρία και την Ιρλανδία επιτρέπεται γιατροί του δημοσίου να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Το 60% των γιατρών του δημοσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο με όριο στο εισόδημα. Ανώτατα όρια στο εισόδημα μπορεί να έχουν γιατροί του δημοσίου που ασκούν ιδιωτικό έργο στη Γαλλία. Στη Φινλανδία οι γιατροί του δημοσίου τομέα παρέχουν τις περισσότερες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα σε ιδιωτικά ιατρεία, και η ταυτόχρονη εργασία ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα είναι αρκετά συχνή. Στη Σουηδία και τη Νορβηγία επιτρέπεται απολύτως η εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Σε χώρες του νότου όπως η Πορτογαλία η παράλληλη απασχόληση επιτρέπεται εδώ και 10 με 15 χρόνια και πάνω από το 70% των γιατρών έχουν ταυτόχρονα ιδιωτικό έργο με το δημόσιο έργο».

Τα απογευματινά χειρουργεία


Αλλά και για τα απογευματινά χειρουργεία, τα οποία επίσης δέχονται μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση, ο υπουργός Υγείας είπε ότι από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, εδώ και 20 μέρες περίπου, διαψεύστηκαν όσοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να γίνουν τα απογευματινά χειρουργεία, και ενώ κάποιοι κίνησαν «σάλπισμα επαναστάσεως», τα νοσοκομεία στα οποία γίνονται απογευματινά χειρουργεία ανέρχονται σε 100 σε σύνολο 125 νοσοκομείων. «Μήπως πιστεύετε ότι εγώ κάνω τα χειρουργεία; Κάνω εγώ τα χειρουργεία ή οι γιατροί κάνουν τα χειρουργεία; Εγώ συμμετέχω στα χειρουργεία ή οι νοσηλευτές συμμετέχουν στις χειρουργικές ομάδες που κάνουν τα χειρουργεία; Εγώ ή οι αναισθησιολόγοι είναι μέσα στα χειρουργεία αυτά;», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Όσοι γιατροί κάνουν απογευματινά χειρουργεία, είναι παραδόπιστοι; Να βγείτε να τους το πείτε! Να καταγραφεί να ξέρουν τι πιστεύει ο καθένας». Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση πετυχαίνει, όπως πέτυχε και η μεταρρύθμιση για τα απογευματινά ιατρεία. «Εσείς τους ανθρώπους δεσμευμένους. Εγώ τους θέλω ελεύθερους. Αφού προηγουμένως, το τονίζω, γιατί αυτές είναι εξουσιοδοτικές διατάξεις για την άσκηση και ιδιωτικού έργου, θα τηρούνται πολύ αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, όπως ισχύουν και για τα απογευματινά χειρουργεία», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «το ΠΑΣΟΚ είχε θεσπίσει το ιδιωτικό έργο στο ΕΣΥ με τα απογευματινά ιατρεία. Λειτουργία απογευματινών ιατρείων με πληρωμή. Στο σύνολο του έτους 2023, διενεργήθηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ 687.000 ραντεβού σε απογευματινά ιατρεία. Γι΄αυτά τα 687.000 ραντεβού, γιατροί πληρώθηκαν και κάποιοι συμπολίτες μας πλήρωσαν. Αν υποτίθεται το πρόβλημα σας είναι η μόλυνση του ΕΣΥ, από την πληρωμή ιδιωτικού χρήματος, οι υπεύθυνοι της μολύνσεως είστε το ΠΑΣΟΚ. Εσείς κάνατε το νόμο. Τα απογευματινά ιατρεία μείωσαν πολύ τις αναμονές στα πρωινά ιατρεία, βοηθήθηκε πολύς κόσμος να βρει ραντεβού. Ο μέσος χρόνος αναμονής, πριν τη μεταρρύθμιση του Αλέκου Παπαδόπουλου για ραντεβού στο ΕΣΥ για ιατρεία ήταν 4 μήνες. Σήμερα είναι ένας μήνας η μέση αναμονή, για ραντεβού με γιατρό σε νοσοκομείο του ΕΣΥ».


 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *