Αδ. Γεωργιάδης: Η ΔΥΠΑ έχει ισχυρή οικονομική θέση, δεν υπάρχει «έλλειμμα – μαμούθ»

Μέσω ανάρτησης στο Χ ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης – απαντώντας σε σημερινά δημοσιεύματα – ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει «έλλειμμα – μαμούθ» και η ΔΥΠΑ έχει ισχυρή οικονομική θέση, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 3,4 δισ. και αποθεματικό 3,7 δισ.


Συγκεκριμένα, στην ανάρτηση ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει:

«Σε συνέχεια των σημερινών δημοσιευμάτων, η διοίκηση της @gtoaed
ενημερώνει για τα εξής:

Το «έλλειμμα» των 550 εκ. προκύπτει από νέες δαπάνες που δεν είχαν προβλεφθεί κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα:

· 290 εκ. για παροχές, καθώς αυτές αυξήθηκαν αυτόματα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2023


· 200 εκ. για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων «Σπίτι μου» που ουσιαστικά δεν προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ΔΥΠΑ


· 138 εκ. για δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης το 2023, για τα οποία εισπράχθηκε ισόποση χρηματοδότηση το 2022, που ουσιαστικά επίσης δεν προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα της ΔΥΠΑ

· 80 εκ. για παρατάσεις προγραμμάτων απασχόλησης (ειδικό πρόγραμμα στην υγεία και κοινωφελές πρόγραμμα) που αποφασίστηκαν εντός του 2023

· 6 εκ. δικαστικές αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν εντός του 2023

Συνεπώς, το προϋπολογιστικό «έλλειμμα» ανέρχεται σε περίπου 210 εκ. για το 2023, αφού αφαιρεθούν οι πιστώσεις για το «Σπίτι μου» και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά οι εκτιμήσεις της ΔΥΠΑ είναι ότι απολογιστικά θα είναι μικρότερο, κάτω από 100 εκ. ευρώ.


Το έλλειμμα θα καλυφθεί από το πλεόνασμα 785 εκ. που δημιουργήθηκε στο έτος 2022.

Τα διαθέσιμα της ΔΥΠΑ είναι 3,7 δισ. και αναμένονται 428 εκ. επιπλέον επιχορήγηση από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό για τον κλάδο ανεργίας.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει «έλλειμμα – μαμούθ» και η ΔΥΠΑ έχει ισχυρή οικονομική θέση, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 3,4 δισ. και αποθεματικό 3,7 δισ.».

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *