Αδ. Γεωργιάδης: Δεν κόβουμε σε κανέναν καρκινοπαθή κανένα φάρμακο – Το σχετικό δημοσίευμα είναι χυδαίο

Τα δημοσιεύματα για περικοπές φαρμάκων σε καρκινοπαθείς σχολίασε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Action24. «Δεν κόβουμε σε κανέναν καρκινοπαθή κανένα φάρμακο», τόνισε.


Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας έδωσε συγχαρητήρια για την δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος που πραγματοποιήθηκε από ζώντα δότη.

«Θέλω να παρακαλέσω την κάθε εφημερίδα και συγκεκριμένα την Κόντρα, να μην παίζουν για αντιπολιτευτικούς λόγους με τον πόνο των ασθενών. Το δημοσίευμα αυτό είναι απαράδεκτο, είναι χυδαίο. Δεν κόβουμε σε κανέναν καρκινοπαθή κανένα φάρμακο.

Το ότι η ένωση ογκολόγων έχει ζητήσει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια και πριν δίνεται ένα φάρμακο για ελέγχεται από συναδέλφους γιατρούς αν καλώς γράφεται ή όχι σημαίνει ότι ο Υπουργός κόβει τα φάρμακα;

Η ένωση των ογκολογων επισήμως μας είπε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια γιατί θεωρούν ότι πολλά φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται.


Ό,τι πρέπει να γράφεται, θα γράφεται και ό,τι πρέπει να δίνεται, θα δίνεται. Σε όποιον ασθενή πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε. Η επιστημονική κοινότητα των γιατρών λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος στην συνταγογράφηση ορισμένων πολύ ακριβών φαρμάκων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη γνώμη τους τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται αυτό δεν είναι του Υπουργού.


Υπάρχει ανοσοθεραπεια που κάνει 1 εκατομμύριο ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι όσο είναι υπουργός Υγείας, φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται δεν κόβεται ποτέ και για κανέναν λόγο.

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα ζητήσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γεωργιάδης σχολίασε πως «Άμα δεν δω για ποιο λόγο κατηγορούν τον Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή εγώ τι να πω» και συμπλήρωσε ότι «ο Στέφανος Κασσελακης επιμένει να αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών […] Είναι διαγωνισμός μεταξύ Κασσελάκη και Ανδρουλάκη ποιος θα επικρατήσει».

Σχετικά με τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ο Δήμος της Αθήνας για 5 χρόνια είναι παραδομένος στην άκρα Αριστερά».


Αναφορικά με το συνέδριο της ΝΔ σχολίασε πως «είναι ένα συνέδριο για να δώσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στον Κυριακό Μητσοτάκη».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», στο Action 24:

Για το πρωτοσέλιδο εφημερίδας ότι δήθεν κόβονται φάρμακα για καρκινοπαθείς:

«Η Ένωση των Ογκολόγων επισήμως μας είπε ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια γιατί θεωρούν ότι πολλά φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται. Το ότι η Ένωση Ογκολόγων έχει ζητήσει να ενεργοποιήσουμε τα ογκολογικά συμβούλια, δηλαδή να ελέγχεται αν καλώς γράφεται ή όχι ένα φάρμακο, σημαίνει ότι εμείς οι πολιτικοί, ο Υπουργός εν προκειμένω κόβει τα φάρμακα; Δεν κόβονται τα φάρμακα. Ό,τι πρέπει να γράφεται θα γράφεται και ό,τι πρέπει να δίνεται θα δίνεται. Άρα, σε κανέναν ασθενή που πρέπει να πάρει ένα φάρμακο δεν το κόβουμε.

Το ότι, όμως, επισήμως η επιστημονική κοινότητα των γιατρών λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας μεγαλύτερος έλεγχος στη συνταγογράφηση ορισμένων πολύ ακριβών φαρμάκων, γιατί σε πολλές περιπτώσεις κατά τη γνώμη τους τα φάρμακα που γράφονται δεν θα έπρεπε να γράφονται, αυτό δεν έχει να κάνει με εμένα. Επαναλαμβάνω, όσο είμαι εγώ Υπουργός Υγείας φάρμακο σε ασθενή που το χρειάζεται δεν θα κόβεται ποτέ και για κανέναν λόγο».

Για τη δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη στην Ελλάδα:

«Προχθές έγινε στο Λαϊκό νοσοκομείο η δεύτερη μεταμόσχευση ήπατος από ζώντα δότη, από μητέρα σε κόρη. Η δότρια είναι καλά και ήδη βγήκε από το νοσοκομείο και η κόρη, επίσης, πάει πάρα πολύ καλά. Έχουμε τη δεύτερη μεγάλη επιτυχία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λαϊκό νοσοκομείο και στον καθηγητή κύριο Σωτηρόπουλο, καθώς εφαρμόζεται μία τεχνική που αλλάζει τα δεδομένα για τη μεταμόσχευση ήπατος».

Για τη στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο θέμα των Τεμπών:

«Ο Ανδρουλάκης με τον Κασσελάκη έχουν έναν ανταγωνισμό για το ποιος θα κάνει την πιο ακραία ενέργεια για να εκπροσωπήσει δήθεν τους συγγενείς των νεκρών των Τεμπών. Ο Ανδρουλάκης ανακοινώνει ότι πάει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο

Κασσελάκης ανακοινώνει ότι πάει στη Βουλή να κάνει Προκαταρκτική. Πρόκειται περί μιας χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης μιας ανθρώπινης τραγωδίας. Η παρουσία του κυρίου Ανδρουλάκη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τι σημαίνει; Ότι πιστεύει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της και χρειάζεται η παρουσία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να κινηθεί η δικαιοσύνη; Αυτό πιστεύει;».

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές:

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να τονιστεί και κάτι ακόμα: η πρόσφατη συμπεριφορά των ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο περίφημο ψήφισμα κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να στέλνουμε στην Ευρώπη ανθρώπους που ψηφίζουν να κοπούν κονδύλια στην Ελλάδα, το θεωρώ εξωφρενικό. Δηλαδή στέλνεις κάποιον να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα της Ελλάδος και αυτός για να κάνει αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, προτάσσει ένα ψήφισμα το οποίο λέει ότι πρέπει να κοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα; Δηλαδή να κοπεί η χρηματοδότηση από τους αγρότες, από τους συνταξιούχους ή από τους ελεύθερους επαγγελματίες;».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *