Θεσσαλονίκη: Εγκαίνια για το 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας

“Την πρώτη θέση πανελλαδικά κατέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ανακύκλωση”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην ομιλία του στην ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας, το οποίο και εγκαινίασε.


Τόνισε ότι ο Δήμος κατέθεσε πρόταση για τη δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου Πράσινου Σημείου στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα εγκατασταθούν στον δήμο 48 γωνιές ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Όπως είπε ο κ Ζέρβας στο Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, θα φιλοξενηθούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης και άλλες δράσεις που απευθύνονται στο παιδιά και πρόσθεσε ότι εκπαίδευση των νέων στα θέματα περιβάλλοντος αποτελεί «συλλογική επέμβαση στο μέλλον». Επισήμανε την ανάγκη προαγωγής της κυκλικής οικονομίας μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών μείωσης και επαναχρησιμοποίησης απορριμάτων, καθώς και ανακύκλωσης υλικών.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Κωνσταντίνος Ιακώβου, τόνισε ότι οι «γωνιές» της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, που θα εγκατασταθούν μέσα στο καλοκαίρι, θα αποσυμφορήσουν τους μπλε κάδους και θα τους «καθαρίσουν» από απόβλητα που δεν έχουν θέση σε αυτούς. Είπε, ακόμη, ότι ο Δήμος τοποθέτησε 50 υπόγειους κάδους στο κέντρο της πόλης και προβλέπεται να τοποθετηθούν και άλλοι στις υπόλοιπες περιοχές.

Στον κομβικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να επιτευχθεί η διαλογή στην πηγή, που αποτελεί κλειδί για την μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας, επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2022 δημιουργήθηκαν έξι νέα Πράσινα Σημεία σε Ημαθία, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στόχος της Περιφέρειας είναι στους 38 δήμους στην επικράτειά της να υπάρχουν περισσότερα από ένα.


Πρόταση στην Πολιτεία για την δημιουργία εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων στην Κοζάνη κατέθεσε ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.


Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να μεταβούν στην κυκλική οικονομία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να τους δώσει τα εργαλεία, ενώ πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση πρέπει να «παντρέψουμε» την κυκλική οικονομία με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Σε Κέντρο δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης, όπου θα γίνεται μεταπώληση σε χαμηλές τιμές, θα περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο Πράσινο Σημείο στον δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Φίλιππος Κυρκίτσος.

Πρόσθεσε ότι η ανακύκλωση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει «φρενάρει» και για την αντιμετώπιση του προβλήματος πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη διαλογή πόρτα-πόρτα, σύστημα που, όπως είπε, εφαρμόστηκε με επιτυχία στον δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, ο οποίος ευχαρίστησε τον δήμο Θεσσαλονίκης για την καλή συνεργασία. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε η πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ.


Το 2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας πραγματοποιείται στους χώρους της ΔΕΘ – HELEXPO, στο Περίπτερο 16, μέχρι τις 10 Ιουνίου παράλληλα με την 1η Διεθνή Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία «Forward Green (FG-Expo)».

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πλούσιο σε εκδηλώσεις, δράσεις και εκθέσεις που απευθύνονται τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, ενώ τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις. Η είσοδος είναι δωρεάν και διατίθεται ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και υποστηρίζεται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *