Τζούλιαν Ασάνζ: Κοντά στην απελευθέρωση σύμφωνα με τους υποστηρικτές του

Οι υποστηρικτές του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσαν σήμερα ότι η εκστρατεία για να αφεθεί ελεύθερος ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι «στα πρόθυρα της επιτυχίας», έπειτα από μια συντονισμένη διπλωματική ώθηση της γενέτειράς του, της Αυστραλίας.


Ο 51χρονος Ασάνζ, Αυστραλός υπήκοος, κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου αφότου η βρετανική αστυνομία τον συνέλαβε βγάζοντάς τον βιαίως από την πρεσβεία του Ισημερινού στην πρωτεύουσα της Βρετανίας πριν από τέσσερα χρόνια.

Συνεχίζει τη μαραθώνια δικαστική μάχη για να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Ασάνζ για «συνωμοσία» μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την αποκάλυψη δεκάδων χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ το 2010, κυρίως για τους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ασάνζ συγκεντρώθηκαν στο Χάιντ Παρκ του Σίδνεϊ για να πάρουν μέρος σε πορεία, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη χώρα, η οποία όμως ακυρώθηκε.

Η σύζυγός του, Στέλα Ασάνζ, ταξίδεψε στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στην πορεία και δήλωσε ότι οι συναντήσεις που έγιναν με πολιτικούς στην Καμπέρα ήταν εποικοδομητικές.


«Αυτό που νιώθω είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των Αυστραλών πολιτικών, φυσικά της κυβέρνησης και επίσης των Αυστραλών, για να επιστρέψει ο Τζούλιαν σπίτι του», επεσήμανε.


Η εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ασάνζ βρίσκεται «στα πρόθυρα της επιτυχίας», διαβεβαίωσε και ο πατέρας του Τζον Σίπτον.

Η Αυστραλία στηρίζει τις προσπάθειες αυτές, με τον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτν να έχουν δηλώσει αυτόν τον μήνα ότι η κράτησή του διαρκεί πάρα πολύ καιρό.

Ο Αλμπανέζι αναφέρθηκε στην υπόθεση Ασάνζ τον Νοέμβριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Εξάλλου ο Ύπατος Επίτροπος της Αυστραλίας στη Βρετανία Στίβεν Σμιθ επισκέφθηκε τον Ασάνζ στη φυλακή τον Απρίλιο, μια συνάντηση την οποία είχε ενθαρρύνει ο Αλμπανέζι.


Ο Στίβεν Κένι, δικηγόρος του Αυστραλού πρώην κρατούμενου στο Γκουαντάναμο Ντέιβιντ Χικς, δήλωσε στους συμμετέχοντες στην πορεία ότι ο Ασάνζ δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα. «Είναι ένα πολιτικό ζήτημα κα απαιτεί πολιτική λύση», τόνισε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *