Ρωσία – Ν. Αφρική: Πούτιν και Ραμαφόζα συζήτησαν για την Ουκρανία, αναφέρει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν έχει ποτέ αρνηθεί την “διπλωματική οδό” για την επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογο του, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ο Πούτιν είπε ότι υποστήριξε την πρόταση του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα, να συμμετάσχουν Αφρικανοί ηγέτες σε ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η Νότια Αφρική έχει τηρήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο που διανύει τον 15ο μήνα. Σήμερα αξιωματούχοι ανταπέδωσαν τις κατηγορίες των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο στο οποίο είχαν επιβληθεί κυρώσεις μετέφερε όπλα από την ναυτική βάση Σάιμονς Τάουν κοντά στο Κεϊπτάουν στα τέλη του περασμένου έτους.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική δήλωσε χθες Πέμπτη πως είναι σίγουρος ότι ένα ρωσικό πλοίο φόρτωσε όπλα από τη ναυτική βάση Σάιμονς Τάουν τον Δεκέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το περιστατικό δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη ουδετερότητα της Πρετόρια στην σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο Ραμαφόζα δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον ισχυρισμό αυτό.


Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών σήμερα έγινε με πρωτοβουλία της νοτιοαφρικανικής πλευράς, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους, ο Πούτιν επανέλαβε επίσης την πρόταση να στείλει ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα δωρεάν σε αφρικανικές χώρες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Ρωσία – Ν. Αφρική: Πούτιν και Ραμαφόζα συζήτησαν για την Ουκρανία, αναφέρει το Κρεμλίνο”