Ενεργειακή κρίση: Τι αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου – Τα εναλλακτικά σενάρια της επόμενης μέρας

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε, σήμερα, από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.


Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Παίζει καθυστερήσεις
Παρά το γεγονός ότι υπήρξε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, η Gazprom συνεχίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων. «Δεν έχει ούτε ένα έγγραφο που να επιτρέπει στη Siemens να φέρει πίσω την τουρμπίνα από τον Καναδά… για τον (σταθμό) Portovaya», ανέφερε η σε ανακοίνωση της εταιρείας. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαχθεί αντικειμενικό συμπέρασμα σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης για την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας του Portovaya, που είναι μια κρίσιμη εγκατάσταση για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream» όπως προειδοποίησε.

Αυτή η εξέλιξη καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 καθιστώντας την γερμανική οικονομία και κοινωνία πολύ ευάλωτη. Οι συνέπειες θα είναι αναπόφευκτες για το σύνολο των χωρών της ΕΕ από ένα κλείσιμο της στρόφιγγας διότι η ανησυχία που υπάρχει είναι ότι ο Πούτιν φέρεται να είναι αποφασισμένος να κλείνει τον έναν μετά τον άλλον τους αγωγούς που μεταφέρουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε χώρες της Δύσης.


Plan Β
Εάν επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο για το ρωσικό φυσικό αέριο, το δελτίο στο ρεύμα το χειμώνα, που ήδη συζητείται στη Γερμανία, το πιο πιθανό είναι να έρθει και εδώ. Υπάρχουν ευρωπαϊκός κανόνες και οδηγίες που προβλέπουν τον οδικό χάρτη των διακοπών ρεύματος.


Οι διακοπές των φορτίων περιλαμβάνουν:
Πρώτα τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Ακολουθούν οι εμπορικοί.
Στην τελευταία σειρά έρχονται οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι καταναλωτές» που είναι τα νοικοκυριά, τα νοσοκομεία και οι μονάδες φροντίδας.

Το καλοκαίρι του 2021 με τον καύσωνα υπήρξε ρεκόρ ζήτησης όλων των εποχών ηλεκτρικής ενέργειας. Όντως οι βιομηχανικοί καταναλωτές ήταν οι πρώτοι που μείωσαν την παραγωγική τους δραστηριότητα για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η περιορισμένη βιομηχανική λειτουργία οδηγεί στην μειωμένη παραγωγή προϊόντων. Άρα αυξάνει τη ζήτηση και τις τιμές.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *