Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ποια είναι η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποιοί είναι οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis με τη ΝΔ να προηγείται με 10,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ.


Στην δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, η ΝΔ, παρά τις υποθέσεις των υποκλοπών και την αναπόφευκτη κυβερνητική φθορά επί 3,5 χρόνια, ανεβάζει την διαφορά πάνω από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική μέτρηση, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι 8 ποσοστιαίες μονάδες (28,9% έναντι 20,9% για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης) ενώ στην εκτίμηση ψήφου, το κυβερνών κόμμα η διαφορά εκτοξεύεται στο 10,2%. Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,5% φλερτάροντας με την αυτοδυναμία, τουλάχιστον στις δεύτερες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 26,3%. Σε άνοδο και το ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 14,2%.

Σύμφωνα με την Metron Analysis επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί αυτοδύναμες κυβερνήσεις και όχι συνεργασίας, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι είναι στόχος του.

Στα συγκριτικά στοιχεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης:


Θεωρείται καταλλλότερος πρωθυπουργός με 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%),
Είναι δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός (με δεύτερο τον Ν. Ανδρουλάκη και τέταρτο τον Αλ. Τσίπρα, πίσω από τον Δ, Κουτσούμπα)
Εγγυάται περισσότερο την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (29%) έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, πάνω από 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλέστερος υπουργός είναι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, με δεύτερο τον Κυριάκο Πιερρακάκη και τρίτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.


Η οικονομική κατάσταση, η ακρίβεια -λιγότερο η ενεργειακή κρίση – αλλά και η πορεία των ελληνοτουρκικών είναι τα προβλήματα που ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες.

Metron: Πρόθεση ψήφου
Αναλυτικά, σύμφωνα με την Metron η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:


ΝΔ 28,9%, ΣΥΡΙΖΑ 20,9%, ΠΑΣΟΚ 11,3%, ΚΚΕ 4,8%, Ελληνική Λύση 3,4%, ΜέΡΑ25 3,6%, το κόμμα Κασιδιάρη 1,8%, λοιπά ενώ η αδιευκρίνιση ψήφος ανέρχεται στο 12,4%.Μetron: Πρόθεση ψήφου διαχρονικά:

Metron: Πρόθεση ψήφου ανά ψήφο στις εκλογές του ’19

Metron: Εκτίμηση ψήφου
Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 36,5% ποσοστό της επιτρέπει βάσιμα να βλέπει καθαρά αυτοδυναμία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στο 26,3%. Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν στο 14,2% και ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, ΜέΡΑ25 με 4,5%, Ελληνική Λύση 4,3%, Ελληνες 2,3%.


Metron: Παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει άνετο προβάδισμα με 68% έναντι μόλις 18% του ΣΥΡΙΖΑ.


Metron: Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται πιο δημοφιλής από τους πολιτικούς αρχηγούς συγκεντρώνοντας 46% θετικές ψήφους έναντι 51% αρνητικών. Δεύτερος (πάνω από τον Αλ. Τσίπρα) έρχεται Νίκος Ανδρουλάκης με ισοζύγιο 42-47 αντίστοιχα. Τρίτος ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας με 31% θετικές απόψεις, 59% αρνητικές) τέταρτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (31% θετικές -65% αρνητικές γνώμες) και ακολουθούν Βαρουφάκης (24 θετικές-71 αρνητικές και Κυριάκος Βελόπουλος (19%-73% αντιστοίχως).


Metron: Ο Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλλλότερος πρωθυπουργός με 37%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από εκείνο του Αλέξη Τσίπρα (17%). Ο Ν. Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 6%, ενώ ο «κανένας» 27%.


Metron: Ποιος αρχηγός εγγυάται την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμούν ότι εγγυάται περισσότερο την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών (29%) έναντι μόλις 19% του Αλέξη Τσίπρα.


Metron: Αξιολόγηση Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού
Το 44% αξιολογεί ως θετικό τον τρόπο που ασκεί ο Κ. Μητσοτάκης τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός έναντι 50% που έχει αρνητικό γνώμη.


Metron: Αξιολόγηση Αλέξη Τσίπρα
Πάνω από 7 στους 10 (πόσοστό 71%) αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.


Metron: Το 72% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ
Στο ίδιο σχεδόν ποσοστό, το 72% αξιολογεί αρνητικά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ.


Metron: Ναι στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις λέει το 51%
Η πλειονότητα των πολιτών με ποσοστό 51% προτιμά αυτοδύναμες κυβερνήσεις, έναντι 47% που δηλώνει ότι θα ήθελε κυβερνήσεις συνεργασίας.


Metron: Οι καλύτεροι υπουργοί της κυβέρνησης
Πρώτος σε δημοτικότητα υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη έρχεται ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας με ποσοστό 36%. Ακολουθεί ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης (16%) και ακολουθεί ο υπ. Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (6%), Β. Κικίλιας (5%), Χρ. Σταϊκούρας και Κ. Χατζηδάκης (4%).


Metron: Οικονομικό κλίμα
Αρνητική περιγράφουν την σημερινή οικονομική κατάσταση το 54% των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 17% που τη βλέπουν θετική και 29% ουδέτερη.


Εξάλλου, το 62% εκτιμά ότι οι οικονομικές συνθήκες θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες, έναντι μόλις 13% που λέει ότι θα καλυτερεύσουν.


Metron: Ελληνοτουρκικά
Απαισιόδοξοι είναι οι πολίτες για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς το 65% προβλέπει ότι θα χειροτερεύσουν τους επόμενους μήνες, έναντι 26% που πιστεύει πως θα εξομαλυνθούν.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *