Συνεχίζεται η ένταση στο βόρειο Κόσοβο – Παρεμβάσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

Τεταμένη είναι η κατάσταση στο  βόρειο Κόσοβο όπου εκατοντάδες Σέρβοι παραμένουν έξω από τα δημαρχεία τεσσάρων πόλεων ζητώντας να αποχωρήσει η αστυνομία από τα κτήρια και να επιτραπεί η είσοδος στους υπαλλήλους. Στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης-KFOR από τις ΗΠΑ, την Πολωνία και την Ιταλία έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς για να αποφευχθούν συμπλοκές. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Ο ύπατος εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι από τον οποίο ζήτησε να αποφευχθούν ενέργειες που θα πυροδοτήσουν την ένταση. Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Τζέφρι Χόνεβιερ, συναντήθηκε το μεσημέρι με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμανι και εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις. Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ είχε συνάντηση με δύο από τους τέσσερις νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι άλλοι δύο που προέρχονται από το κυβερνών κόμμα του ‘Αλμπιν Κούρτι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Αμερικανού πρέσβη.


Ο Τζέφρι Χόνεβιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητείται ακόμη και το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες δημοτικές εκλογές στον βορρά του Κοσόβου.

Την ανησυχία της για την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου εξέφρασε η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς ενώ ο υπουργός ‘Αμυνας Μίλος Βούτσιβιτς ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη των μονάδων του σερβικού στρατού στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο θα ολοκληρωθεί νωρίς σήμερα το απόγευμα.

Η νέα κρίση στο Κόσοβο ξέσπασε όταν, την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαΐου, η αστυνομία του Κοσόβου επενέβη σε τέσσερις πόλεις στον βορρά, για να διαλύσει συγκέντρωση των Σέρβων που εμπόδιζαν την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Οι δήμαρχοι αυτοί εξελέγησαν στις έκτακτες δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Απριλίου χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων. Η προσέλευση στις κάλπες σe αυτές τις εκλογές δεν ξεπέρασε το 3,5% και η σερβική κοινότητα στο βόρειο Κόσοβο θεωρεί μη έγκυρο το αποτέλεσμα.

Δηλώσεις Σεργέι Λαβρόφ


Η κατάσταση γύρω από την τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου είναι ανησυχητική και φαίνεται ότι πρόκειται να συμβεί ένα «μεγάλο μπαμ» στο κέντρο της Ευρώπης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


«Μια μεγάλη έκρηξη επέρχεται στο κέντρο της Ευρώπης». Ακριβώς στον τόπο όπου το 1999 το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, παραβιάζοντας όλες τις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και των εγγράφων του ΟΑΣΕ, που για άλλη μια φορά τονίζει ότι αυτό που συμβαίνει στον κόσμο σήμερα είναι γεωπολιτικού χαρακτήρα και ότι χρειάζεται μια γεωπολιτική λύση», είπε ο Λαβρόφ.

Εκτίμησε ότι όταν μιλάμε για την Ευρώπη, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί «ίση και αδιαίρετη» ασφάλεια για όλες τις χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα μπλοκ, όπως είπε, ούτε καν σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Την Παρασκευή, η λεγόμενη αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου (αποτελούμενη από Αλβανούς) εισέβαλε βίαια στα κτίρια τεσσάρων (σερβικών) δήμων στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου – Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan και Leposavic, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, καπνόγόνα και βόμβες σοκ εναντίον των Σέρβων που προσπάθησαν να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στα δημοτικά κτίρια, αναφέρει το Tanjug.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας μέχρι την Παρασκευή και ότι οι σχηματισμοί του στρατού θα αναπτυχθούν πλήρως κατά μήκος της διοικητικής γραμμής μέχρι τις 14:00 σήμερα.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *