Οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών καταγγέλλουν την “παραβίαση του διεθνούς δικαίου” στη Λωρίδα της Γάζας

Οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών αραβικών χωρών καταδίκασαν σήμερα τη στοχοποίηση αμάχων και τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.


Στην κοινή ανακοίνωση, που υπογράφεται από τους υπουργούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιορδανίας, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου, αναφέρεται ότι «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα (…) δεν δικαιολογεί την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ούτε «τη σκόπιμη παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού».

Οι Άραβες υπουργοί καταδίκασαν επίσης τον καταναγκαστικό εκτοπισμό και τη συλλογική τιμωρία στη Γάζα. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «η έλλειψη πολιτικής λύσης για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες βίαιες ενέργειες και δεινά για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» αλλά και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής.

Οι υπουργοί τόνισαν ότι είναι αναγκαία η λύση των δύο κρατών, με τη δημιουργία ενός «ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» στα όρια που είχε πριν από τις 4 Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του».

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *