Mε 2,2 δις. ευρώ χρηματοδοτεί η ΕΕ τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι-Νις

Η Σερβία και η ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία επιχορήγησης της κατασκευής του σιδηροδρομικού δικτύου από το Βελιγράδι προς την πόλη Νις. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αλεσάντρο Μπραγκόνζι και ο υπουργός Κατασκευών της Σερβίας Γκόραν Βέσιτς. Η τελετή υπογραφής έγινε συμβολικά σε αμαξοστοιχία που βρισκόταν εν κινήσει, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.


Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει το 2024 και θα ολοκληρωθεί το 2029. Πρόκειται για σιδηροδρομικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 2,77 δισεκατομύρια ευρώ. Η ΕΕ θα εξασφαλίσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του έργου εκ των οποίων τα 610 εκατ. θα χορηγηθούν υπό την μορφή βοήθειας και τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τόνισε ότι θα είναι το μεγαλύτερο έργο που θα υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Σερβία και επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση του το Βελιγράδι θα συνδεθεί με σιδηρόδρομο ταχείας κυκλοφορίας με την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και την Κωνσταντινούπολη. Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι «όταν θα ολοκληρωθεί το έργο η διαδρομή από το Βελιγράδι μέχρι την πόλη Νις θα γίνεται μέσα σε μία ώρα και σαράντα λεπτά ενώ σήμερα το τραίνο ταξιδεύει έξι ώρες». Ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι τόνισε ότι «το έργο αυτό θα αλλάξει την ζωή των πολιτών της Σερβίας αλλά και των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Mε 2,2 δις. ευρώ χρηματοδοτεί η ΕΕ τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγράδι-Νις”