Λιβύη- Κακοκαιρία Daniel: Φόβοι ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 20.000

Ασύλληπτες διαστάσεις προσλαμβάνουν οι φονικές πλημμύρες στη Λιβύη που σφυροκοπήθηκε από την κακοκαιρία Daniel.


Στη μαρτυρική Ντέρνα ολόκληρες συνοικίες εξαφανίστηκαν, με τον δήμαρχο να εκτιμά ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 20.000, που αντιστοιχούν στο 20% του πληθυσμού της πόλης.

Με βάση τις εκτιμήσεις έπεσε πάνω από 260 φορές ο μηνιαίος μέσος όρος βροχής μέσα σε 24 ώρες, προκαλώντας το σπάσιμο δύο φραγμάτων. Το αποτέλεσμα ήταν να εισβάλλουν στην Ντέρνα τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια τόνοι νερού, που κατά τόπους έφτανε τα 3 μέτρα ύψος.

Τα δύο νοσοκομεία της πόλης έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία, ενώ ένας γιατρός λυγίζει μπροστά στην κάμερα: «Χάσαμε τις οικογένειές μας, τα αδέρφια μας, οι νεκροί είναι πάρα πολλοί».

Διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν τα άψυχα σώματα που ξεβράζει συνεχώς η μανιασμένη θάλασσα, ενώ οι εκκλήσεις των συνεργείων είναι δραματικές. Χρειάζονται περισσότερες σακούλες για τις σωρούς.


Όταν περπατάς στους δρόμους της Ντέρνα αυτό που αναπνέεις είναι η μυρωδιά που αναδύεται από τα πτώματα.


Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ένας άντρας έχασε 50 συγγενείς του. Ο πόνος των ανθρώπων είναι αβάσταχτος.

Την ώρα που οι αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο να θάψουν τους νεκρούς καθώς φοβούνται την εξάπλωση των ασθενειών κι ενώ οι πρώτες αποστολές βοήθειας από ξένες χώρες αρχίζουν να καταφθάνουν στη Λιβύη, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι οι χιλιάδες θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι δύο αντίπαλες κυβερνήσεις είχαν συντονιστεί και είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις.

Πηγή: ertnews

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *