Ανεμβολίαστο το 75% των υγειονομικών στην Αφρική!

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που δίνει ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όσον αφορά στην πορεία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Αφρική, καθώς μόνο 1 στους 4 επαγγελματίες υγείας στη χώρα, δηλαδή το 27%, έχει εμβολιαστεί πλήρως.


Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι «απροστάτευτο το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρώτης γραμμής έναντι της πανδημίας», προειδοποίησε το περιφερειακό γραφείο για την Αφρική του ΠΟΥ.

 «Η πλειονότητα των εργαζομένων στην υγεία στην Αφρική δεν έχει εμβολιαστεί και παραμένει επικίνδυνα εκτεθειμένη στις σοβαρές μορφές» της νόσου, δήλωσε με ανησυχία η Ματσιντίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

Την ίδια ώρα, επιστήμονες στην Αφρική ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπίσει μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, τη B.1.1.529, η οποία προκαλεί ανησυχία, επειδή φέρει υπερβολικά μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, «είναι πρωταρχικό οι εργαζόμενοι του τομέα της υγείας να επωφεληθούν από μια ισχυρή εμβολιαστική κάλυψη, όχι μονάχα για τη δική τους προστασία, αλλά επίσης για την προστασία των ασθενών τους και προκειμένου τα συστήματα υγείας να συνεχίσουν να λειτουργούν σε μια περίοδο ακραίας ανάγκης».


«Η έλλειψη του υγειονομικού προσωπικού στην Αφρική είναι οξεία και βαθιά», τονίζει η ίδια, διευκρινίζοντας πως 16 χώρες της ηπείρου μετρούν λιγότερο από έναν επαγγελματία υγείας ανά 1.000 κατοίκους.«Δεδομένης της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στην Αφρική, την οποία αναμένουμε μετά την εορταστική περίοδο, οι χώρες πρέπει επειγόντως να επιταχύνουν την ανάπτυξη των εμβολίων στο υγειονομικό προσωπικό», σημείωσε η Μοέτι.«Στην Αφρική, ξεπερνάμε σταδιακά τα προβλήματα εφοδιασμού σε δόσεις εμβολίου. Δεν είναι η στιγμή να αφήσουμε τη δυσπιστία προς τα εμβόλια να εγείρει προσκόμματα», υπογράμμισε.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *