Αμβλώσεις: Ανάστατη ολόκληρη η Αμερική από την δικαστική απόφαση – Οι αντιδράσεις Μπάιντεν, Ομπάμα, Πελόζι

Με ζωντανές συνδέσεις και συνεχή ροή πληροφόρησης τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τις εξελίξεις μετά την σοκαριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την ιστορική απόφαση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» (Roe v. Wade) του 1973, με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση.


Το CNN καλύπτει ζωντανά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολιτών και κυρίως γυναικών, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ δεκάδες γυναίκες μιλούν στην κάμερα για την απογοήτευση και τον αποτροπιασμό που νιώθουν μετά την ανατροπή της απόφασης, που δίνει το δικαίωμα στη γυναίκα να ορίζει το σώμα της και να παίρνει ελεύθερα τις δικές της αποφάσεις της.

Οι επόμενες κινήσεις του Μπάιντεν
Μια ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου προετοιμάζεται εδώ και μήνες για να απαντήσει στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αφαιρεί σε εθνικό επίπεδο το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σταθμίζει μια σειρά από βήματα για να απαντήσει στην απόφαση, αλλά περιορίζεται από το νόμο και τα όρια της εκτελεστικής του εξουσίας.

Ωστόσο, οι επιλογές εξετάζονται από δικηγόρους, πολιτικούς βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους από τότε που διέρρευσε το Μάιο ένα σχέδιο γνωμοδότησης. Αλλά οι βοηθοί ήταν σαφείς, ότι τίποτα από όσα μπορεί να κάνει ο πρόεδρος δεν θα αποκαθιστούσαν το πανεθνικό δικαίωμα στην άμβλωση.


Οι τέσσερις επιλογές
Ο Τζο Μπάιντεν, ωστόσο, έχει κάποιες επιλογές, με τις οποίες μπορεί να απαντήσει αποφασιστικά στην σκοταδιστική απόφαση του δικαστηρίου.


Τέσσερις εξ αυτών είναι οι πιο σημαντικές, σύμφωνα με τους νομικούς του συμβούλους:

– Μια ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος είναι αυτή που θα μπορούσε να παρέχει πρόσβαση σε γυναίκες, σε Πολιτείες όπου οι αμβλώσεις καθίστανται παράνομες. Ο FDA έχει ήδη εγκρίνει έναν κανονισμό που διευκολύνει τη διανομή χαπιών μέσω ταχυδρομείου.

– Κήρυξη έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας μέσω του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να θωρακίσει τους γιατρούς από τη νομική ευθύνη, εάν θεραπεύουν ασθενείς σε Πολιτείες όπου δεν έχουν άδεια (έτσι, για παράδειγμα, ένας γιατρός στο Τέξας θα μπορούσε να ταξιδέψει στο Νέο Μεξικό για να εργαστεί σε μια κλινική εκεί).

– Εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να αμφισβητήσει πολιτειακούς νόμους, που θα ποινικοποιούσαν τη διέλευση των πολιτειακών συνόρων για την πραγματοποίηση έκτρωσης.


– Να εργαστεί μέσω της FCC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών) για να προειδοποιήσει τους χρήστες των εφαρμογών παρακολούθησης περιόδου σχετικά με το απόρρητό τους και το ενδεχόμενο τα δεδομένα τους να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο.


Καταπέλτης ο Ομπάμα κατά του δικαστηρίου
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, επέκρινε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις, τονίζοντας ότι το δικαστήριο, «όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να πάρει κάποιος απέναντι στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *