Το Δανέζικο Κέικ του Ονείρου (Danish Dream Cake), γνωστό και ως Drømmekage, είναι ένα αφράτο και γευστικό επιδόρπιο που έγινε δημοφιλές στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1930. Αποτελείται από παντεσπάνι με επικάλυψη καραμελωμένης ζάχαρης και καρύδας, και η παρασκευή του είναι εύκολη και γρήγορη, χρησιμοποιώντας βασικά υλικά που έχετε πιθανότατα ήδη στην κουζίνα σας.
Υλικά για το Κέικ
Για το παντεσπάνι:
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας (1/2 μπαστούνι) αλατισμένο βούτυρο
3/4 φλιτζάνι πλήρες ή 2% γάλα
1 κουταλιά της σούπας + 1 1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοσέρ)
1 1/4 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
2 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για κέικ
1 1/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για την επικάλυψη:
6 κουταλιές της σούπας (3/4 μπαστούνι) αλατισμένο βούτυρο
1 1/3 φλιτζάνι σκούρα καφέ ζάχαρη (συμπιεσμένη)
1/3 φλιτζάνι πλήρες ή 2% γάλα
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι αλάτι (κοσέρ)
1 3/4 φλιτζάνι γλυκιά τριμμένη καρύδα
Εκτέλεση Κέικ
Προετοιμασία φούρνου:
-Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Τοποθετήστε ένα ράφι στη μέση και ένα στο πάνω τρίτο του φούρνου. Ψεκάστε με σπρέι μαγειρικής μια φόρμα 23×33 εκ. και στρώστε λαδόκολλα μόνο στον πάτο.
Ζεστάνετε το βούτυρο και το γάλα:
-Σε μέτρια φωτιά, λιώστε 4 κουταλιές βούτυρο με 3/4 φλιτζάνι γάλα μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει στις άκρες. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά + 1 1/2 κουταλάκι βανίλιας και 1/2 κουταλάκι αλάτι.
Χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη:
-Σε μίξερ, χτυπήστε 4 αυγά με 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ανοίξουν σε χρώμα, περίπου 5-6 λεπτά.
Προσθέστε αλεύρι και μπέικιν πάουντερ:
-Ανακατέψτε 2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι και 1 1/4 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Συνδυάστε με το μείγμα αυγών σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίξτε το μείγμα γάλακτος:
-Προσθέστε σταδιακά το ζεστό μείγμα γάλακτος και ανακατέψτε απαλά μέχρι να γίνει λείο. Μην ανακατέψετε υπερβολικά.
Ψήστε το κέικ:
-Ρίξτε τη ζύμη στη φόρμα και ψήστε για 20-22 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσοκαφέ χρώμα και να βγαίνει καθαρό το ξυλάκι.
Επικάλυψη Καρύδας και Καραμέλας
-Λιώστε 6 κουταλιές βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
-Προσθέστε 1 1/3 φλιτζάνι σκούρα καφέ ζάχαρη και μαγειρέψτε μέχρι να φουσκώσει γύρω από τις άκρες.
-Προσθέστε 1/3 φλιτζάνι γάλα, 1/2 κουταλάκι βανίλια και 1/2 κουταλάκι αλάτι. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να σκουρύνει ελαφρά.
-Αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατέψτε 1 3/4 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα.
Ολοκλήρωση Κέικ
-Βγάλτε το κέικ από τον φούρνο και απλώστε αμέσως την επικάλυψη ομοιόμορφα.
-Ψήστε στο πάνω ράφι μέχρι η επικάλυψη να φουσκώσει και να καραμελώσει, περίπου 2-4 λεπτά.
-Αφήστε να κρυώσει εντελώς σε σχάρα για περίπου 2 ώρες.
Σημειώσεις Συνταγής
Χωρίς γλουτένη: Αντικαταστήστε το αλεύρι για κέικ με 2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι βρώμης χωρίς γλουτένη. Χρόνος ψησίματος: 18-22 λεπτά.
Αποθήκευση: Τυλίξτε τα κομμάτια σε πλαστική μεμβράνη ή σε αεροστεγές δοχείο για έως 2 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Διατροφικές Πληροφορίες (ανά μερίδα – 14 μερίδες)
Θερμίδες: 418
Λιπαρά: 18.3 γρ (28.1%)
Κορεσμένα λιπαρά: 12.0 γρ (60%)
Υδατάνθρακες: 59.7 γρ
Ίνες: 2.1 γρ
Σάκχαρα: 40.2 γρ
Πρωτεΐνη: 5.1 γρ
Νάτριο: 208.7 mg
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα
