Σταϊκούρας: «Η χώρα πάει μπροστά, με σιγουριά και ασφάλεια, είναι η 12η αναβάθμιση τα τελευταία 3,5 χρόνια»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολίασε την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, μίλησε για θετική εξέλιξη, τόνισε ότι η χώρα πάει μπροστά με σιγουριά και ασφάλεια και υπενθύμισε ότι αυτή ήταν η 12η αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα σε 3,5 χρόνια.


Επίσης τόνισε ότι η αναβάθμιση από την Fitch αποτελεί έναν καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης.

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «ΒΒ+» με σταθερή προοπτική (από «ΒΒ») προχώρησε χθες Παρασκευή το βράδυ ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Πρόκειται για βαθμίδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση.

Μία βαθμίδα μακριά σε τρεις από τους τέσσερις οίκους είναι πλέον η Ελλάδα μετά την αναβάθμιση από τη Fitch. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι πολύ πιθανό πλέον να πραγματοποιηθεί σε μία από τις επόμενες αξιολογήσεις, της Standard & Poors (S&P) ή της DBRS. Αντίθετα, ο τέταρτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης Moodys αξιολογεί την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια παρακάτω, αλλά αυτό θα αλλάξει.

Η DBRS θα κάνει αυτή τη χρονιά δυο αναβαθμίσεις. Η  πρώτη θα γίνει στις 10 Μαρτίου και η δεύτερη στις 8 Σεπτεμβρίου. Δύο  αξιολογήσεις θα κάνει και η  S&P. Η πρώτη στις 21 Απριλίου και η δεύτερη στις 20 Σεπτεμβρίου.


Πολλαπλά οφέλη


Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας «επιβεβαιώνει ότι ο εθνικός στόχος για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 – με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία – είναι εφικτός», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ακόμη στην ανακοίνωσή του πως ο Fitch είναι «ο πέμπτος οίκος αξιολόγησης και ο¨τρίτος από τους επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που τοποθετεί τη χώρα ένα μόλις ‘σκαλοπάτι’ πριν την επενδυτική βαθμίδα» και ότι «πρόκειται για τη 12η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία 3,5 χρόνια, παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις»

Έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη» που «αποτελεί ακόμα έναν καρπό – και, ταυτοχρόνως, πιστοποίηση – της υπεύθυνης, οικονομικά αποτελεσματικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, της διορατικής εκδοτικής στρατηγικής, της διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα, της υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, της βελτίωσης της σύνθεσης του ΑΕΠ μέσω της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της δραστικής μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της συρρίκνωσης της ανεργίας και της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων, πρωτίστως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Αναλυτικά η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα:


Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε μετά την αναβάθμιση:

«O οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Επίσης, αναβάθμισε την προοπτική της Ελλάδας από «σταθερή» σε «θετική».

Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το αξιόχρεο της χώρας πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση αυτή αντανακλά την βελτίωση των προοπτικών, την ενίσχυση της σταθερότητας και την τόνωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου.

Η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε ταχεία πρόοδο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, έχει προωθήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακολουθεί μία συνετή, φιλο-αναπτυξιακή δημοσιονομική πολιτική και βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Η αναβάθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα θετική για την οικονομία και τη χώρα. Όμως, δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε, με σταθερά και γοργά βήματα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η χώρα πάει μπροστά, με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ασφάλεια!».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *