Εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα – Επένδυση που θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ τα Data Centers

 

Τη σημασία της δημιουργίας Data Centers στην Ελλάδα, που είχε ανακοινωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο υπογράμμισε εκ νέου η γενική διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, κατά την εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στην Ελλάδα.


Όπως είπε η κ. Αντωνάκου στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, πρόκειται για μια “επένδυση που αναμένεται ως το 2030 να έχει προσθέσει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΑΕΠ και 20.000 θέσεις εργασίας”. Τα Data Centers θα δημιουργηθούν στην Αθήνα, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

“Η σχέση της Google με την Ελλάδα είναι ολοζώντανη και αυθεντική, πολυσχιδής, δυναμική , αισιόδοξη και γεμάτη πείσμα. Μια σχέση συνεργατική, μια σχέση από καρδιάς, που έχει απλωθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουμε εκπαιδεύσει στις τόσο κρίσιμες για το μέλλον ψηφιακές δεξιότητες αλλά και βιώσιμες πρακτικές”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνάκου και πρόσθεσε: “Όλα αυτά έχουν στο επίκεντρό τους μια απλή ιδέα που είναι και επαναστατική, ότι μπορείς να οργανώσεις όλη την πληροφορία που υπάρχει σήμερα στον κόσμο, το σύνολο της ανθρώπινης διάνοιας, και να την κάνεις προσβάσιμη και χρήσιμη για όλους. Αυτό είναι το διαχρονικό όραμα και η δέσμευση της Google στην Ελλάδα, μια δέσμευση πιο ισχυρή από ποτέ”.

Στη συνέχεια η κ. Αντωνάκου συντόνισε συζήτηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον αντιπρόεδρο Μηχανικής και Έρευνας της Google, Γιόσι Ματίας. Ο κ. Ματίας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την κλιματική κρίση, κάτι που “αποτελεί μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία”. Μεταξύ άλλων στο χώρο της εκδήλωσης παρουσιάζονταν μερικές από τις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της Google στον τομέα αυτό, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση και τον εντοπισμό πυρκαγιών και πλημμυρών. Σε αυτές τις δραστηριότητες, όπως και στο πρότζεκτ “Ithaca” που ανέπτυξε το ερευνητικό εργαστήρι τεχνητής νοημοσύνης της Google “Deepmind”, με επικεφαλής τον Έλληνα ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ, και στην εφαρμογή Bard που βασίζεται στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και δημιουργεί κείμενα, ξεναγήθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, στην εκδήλωση μίλησε και η νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, Χάνα Κρίτσλοου, η οποία αναφέρθηκε στην αλληλεπίδραση νευροεπιστήμης και νέων τεχνολογιών. Είπε μεταξύ άλλων ότι οι τεχνολογίες της επικοινωνίας “μας επιτρέπουν να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη και ευρύτερη δεξαμενή για την πιο ακριβή απεικόνιση του εγκεφάλου. Επίσης, η νευροεπιστήμη χρησιμοποιείται για να εμπνεύσει τη δημιουργία νέας τεχνητής νοημοσύνης”. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ως είδος ζούμε σε μια περίοδο έντονων αλλαγών και ταχέων τεχνολογικών εξελίξεων και πρέπει να βρούμε πώς η σχέση μας με όλα αυτά μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον για την επιτυχία του είδους μας, πρέπει να στοχαστούμε για το πώς θέλουμε το είδος μας να επιβιώσει και να ανθίσει στον μέλλον”, πρόσθεσε.


Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός, Μάξιμος Σενετάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, και ο υφυπουργός, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο ειδικός Γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της κυβέρνησης, Γιάννης Μαστρογεωργίου, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης.


 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *