Volkswagen: Ποιες μπαταρίες έχουν τη χαμηλότερη φθορά μετά από 1.000 φορτίσεις

Η Volkswagen γνωρίζει ότι για την επικράτηση της ηλεκτροκίνησης πρέπει να επιτευχθεί ακόμα σημαντική πρόοδος στη εξέλιξη των μπαταριών.


Τα νέα λοιπόν είναι αρκετά ενθαρρυντικά και αφορούν τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid-state) της αμερικάνικης εταιρείας QuantumScape, στην οποία έχει επενδύσει από το 2012 ο Όμιλος.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα των ερευνών οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης κατάφεραν μετά από 1.000 και περισσότερες φορτίσεις να διατηρούν το 95% της χωρητικότητας τους. Μάλιστα ξεπεράστηκε ακόμα και ο αρχικός στόχος που έκανε λόγο για πτώση απόδοσης κατά 20% ύστερα από 700 φορτίσεις.

Ας υποθέσουμε ότι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει αυτονομία 500-600 χλμ. (μέτρηση WLTP) με μπαταρία στερεάς κατάστασης θα έχανε ελάχιστη από τη χωρητικότητά της μετά από 1.000 φορτίσεις, έχοντας διανύσει πάνω από 500.000 χλμ. 

Οι εν λόγω δοκιμές κράτησαν αρκετούς μήνες και πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια της PowerCo στο Σαλτσγκίτερ της Γερμανίας. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι η PowerCo ιδρύθηκε από τη Volkswagen για την ανάπτυξη μπαταριών, από την επεξεργασία πρώτων υλών έως τη διαχείριση των ευρωπαϊκών μεγάλων εργοστασίων.


Στην πράξη αυτό σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τις μπαταρίες, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση περισσότερο βιώσιμη. Παράλληλα οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης υπόσχονται περισσότερη αυτονομία, υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και συντομότερους χρόνους φόρτισης.


Διευκρινίζεται πάντως ότι πρέπει να γίνει αρκετή δουλειά ακόμα, ώστε οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης να προσφέρουν τα οφέλη τους στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ γίνονται προσπάθειες ώστε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *