Mercedes: Τοποθετεί τιρκουάζ φώτα σε οχήματά της 

H Mercedes γίνεται η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που λαμβάνει ειδική άδεια για να τοποθετήσει τιρκουάζ φώτα σε οχήματά της.


Η εν λόγω άδεια ωστόσο ισχύει μόνο στις Πολιτείες της Καλιφόρνια και της Νεβάδα, ενώ αφορά τα οχήματά της που εξοπλίζονται με το σύστημα αυτόνομης οδήγησης Drive Pilot. Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία τα τιρκουάζ φώτα ανάβουν όταν τίθεται σε λειτουργία το Drive Pilot, ενημερώνοντας έγκαιρα και εύκολα στους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου ότι το όχημα κινείται με σύστημα αυτόνομης οδήγησης.

Έτσι ενισχύεται το επίπεδο της ασφάλειας και η Mercedes αντλεί σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αλληλεπίδραση των αυτόνομων οχημάτων με το περιβάλλον τους. Παράλληλα επιτρέπεται στους αστυνομικούς να ελέγχουν αν ο οδηγός ασχολείται με δευτερεύουσες δραστηριότητες που του αποσπούν την προσοχή, καθώς το Drive Pilot επιβάλει τη διαρκή παρουσία του πίσω από το τιμόνι, ενώ θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αναλάβει τα ινία ανά πάσα στιγμή, αν του ζητηθεί από το σύστημα.

Όπως βλέπετε και στις σχετικές φωτογραφίες τιρκουάζ χρώμα έχουν τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα, αλλά και οι φωτεινές επιφάνειες των πλευρικών καθρεπτών. Το τιρκουάζ χρώμα επιλέχτηκε για να φαίνεται από μακριά, να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους γνωστούς χρωματισμούς των φωτιστικών σωμάτων, αλλά και για ψυχολογικούς παράγοντες όπως αποδεικνύουν διαφορές μελέτες.

Στην Καλιφόρνια η άδεια για τα τιρκουάζ φώτα έχει αρχική ισχύ δυο χρόνια και αφορά τα οχήματα δοκιμών της αυτόνομης οδήγησης σε αυτοκινητόδρομους. Στη Νεβάδα αφορά οχήματα παραγωγής του 2026 (EQS/S-Class) και θα ισχύει μέχρι να πραγματοποιηθεί η κατάλληλη νομοθετική τροποποίηση.


Το Drive Pilot έλαβε την απαραίτητη πιστοποίηση στη Γερμανία το 2021, ενώ διατίθεται σε επιλεγμένα μοντέλα από το 2022. Στην αρχή του 2023 το Drive Pilot εγκρίθηκε επίσης σε Καλιφόρνια και Νεβάδα.


Η χρήση του Drive Pilot με ταχύτητα έως 64 χλμ./ώρα είναι εφικτή σε κατάλληλα τμήματα αυτοκινητόδρομων και όπου υπάρχει πυκνή κυκλοφορία οχημάτων. Η ενεργοποίηση του Drive Pilot γίνεται μέσω δυο κουμπιών που έχουν ενσωματωθεί αριστερά και δεξιά στη στεφάνη του τιμονιού. Όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, το σύστημα υποδεικνύει τη διαθεσιμότητά του με φωτεινές ενδείξεις στα κουμπιά ελέγχου.

Με την ενεργοποίηση του αυξομειώνεται αυτόματα η ταχύτητα και η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, ενώ η Mercedes παραμένει εντός της λωρίδας κυκλοφορίας. Παράλληλα το σύστημα αντιδρά σε απροσδόκητες καταστάσεις κυκλοφορίας και τις χειρίζεται ανεξάρτητα, π.χ. με ελιγμούς αποφυγής εντός της λωρίδας ή με ελιγμούς πέδησης.

Οι S-Class και EQS με το σύστημα Drive Pilot διαθέτουν για τη λειτουργία του πρόσθετους αισθητήρες, LiDAR, κάμερα στο πίσω παράθυρο, μικρόφωνα για την ανίχνευση σειρήνων οχημάτων έκτακτης ανάγκης και αισθητήρα υγρασίας  δρόμου στο θόλο του τροχού.

Σε περίπτωση που ο οδηγός δεν ανακτήσει τον έλεγχο του οχήματος όταν του ζητηθεί από το Drive Pilot π.χ. λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, το σύστημα φρενάρει το όχημα μέχρι που το ακινητοποιεί,  ενώ ανάβουν τα αλάρμ. Στη συνέχεα ενεργοποιείται το σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης της Mercedes και οι πόρτες ξεκλειδώνουν για να κάνουν το εσωτερικό προσβάσιμο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *