Mercedes-Benz: 99 χρόνια ιστορίας

Στις 11 Μαϊου 1924 οι Gottlieb Daimler και Karl Benz ίδρυσαν μια κοινοπραξία, που οδήγησε, τελικά, στη συγχώνευση των εταιρειών τους και τη δημιουργία της Daimler-Benz AG.


Σαν σήμερα πριν από 99 χρόνια, στις 11 Μαϊου 1924, οι Gottlieb Daimler και Karl Benz ίδρυσαν την κοινοπραξία που στη συνέχεια θα γίνονταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες αυτοκινήτου στον πλανήτη.

Αμφότεροι κατασκεύαζαν τα δικά τους αυτοκίνητα για περίπου 30 χρόνια μέχρι την κοινή πορεία.

O Karl Benz (25 Νοεμβρίου 1844 – 4 Απριλίου 1929) ίδρυσε το 1883 την εταιρεία του, Benz & Cie. και στις 29 Ιανουαρίου 1886 κατέκτησε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τρίκυκλο μηχανοκίνητο όχημα «Motorwagen» (Benz Patent Motor Car). Ουσιαστικά πρόκειται για την ημερομηνία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Αυτοκίνησης ως τα επίσημα «γενέθλια» του αυτοκινήτου.

Το 1886 ο Daimler (17 Μαρτίου 1834 – 6 Μαρτίου 1900) δημιουργούσε στη Στουτγκάρδη το πρώτο τετράτροχο αυτοκίνητο, «Motor Coach». Το 1890 ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Daimler Motoren-Gesellschaft και το 1898, το Daimler 8 HP «Phaeton» ήταν το πρώτο αυτοκίνητο με τετρακύλινδρο κινητήρα.


Στη συνέχεια, το υψηλών επιδόσεων σπορ Mercedes 35 HP και τα λιγότερο ισχυρά «αδέλφια» του δημιούργησαν την οικογένεια μοντέλων Mercedes-Simplex, ξεκινώντας με το μοντέλο 40 HP το 1902.


Το όνομα Mercedes προέκυψε από την 11χρονη κόρη του επιχειρηματία Emil Jellinek. Εκείνος ονειρεύονταν το αυτοκίνητο, μαζί με τον μηχανικό της DMG, Wilhelm Maybach, ο οποίος δημιούργησε την Mercedes 35 HP.

Το 1903, ο Paul Daimler, γιος του ιδρυτή της εταιρείας, γνωστοποιεί τα σχέδιά του για ένα τετρακίνητο όχημα και 4 χρόνια αργότερα παρουσιάζεται το «Dernburg-Wagen», που αποτέλεσε τον προάγγελο των σημερινών οχημάτων με κίνηση σε όλους τους τροχούς.

Οι δύο εταιρείες τα πήγαιναν καλά μέχρι λίγο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα στις αρχές της δεκαετίας του 1920 τις «ανάγκασε» να δημιουργήσουν την κοινοπραξία. Το 1924, άρχισαν να εμπορεύονται τα προϊόντα τους από κοινού, έχοντας και τη βοήθεια της Deutsche Bank, ενώ εξακολουθούσαν να διαθέτουν ξεχωριστά εμπορικά σήματα.

Τον Ιούνιο του 1926, οι δύο παλαιότεροι κατασκευαστές κινητήρων συγχωνεύτηκαν για να σχηματίσουν την Daimler-Benz AG, με καταχωρημένη έδρα στο Βερολίνο και κεντρικά γραφεία διοίκησης στην Στουτγκάρδη.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *