Η Yamaha αποκάλυψε το ημιαυτόματο κιβώτιο Y-AMT (video)

H Yamaha παρουσίασε, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που ετοιμάζει για τα μελλοντικά της μοντέλα, ονόματι Υ-ΑΜΤ. Η ονομασία, σημαίνει Yamaha Automated Manual Transmission και μας καταδεικνύει άμεσα, τον μηχανισμό με τον οποίο θα λειτουργεί το σύστημα: Είναι μία συμβατική χειροκίνητη μετάδοση, με ηλεκτρονικό αυτόματο έλεγχο.


Σύμφωνα με όσα δηλώνει η Yamaha, το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο θα μπορεί να αλλάζει σχέσεις ταχύτατα, πιο γρήγορα ακόμη και από ένα χειροκίνητο κιβώτιο με quickshifter, ενώ το όλο σύστημα θα είναι σημαντικά ελαφρύ (μόλις στα 2,8 κιλά έξτρα) και θα παρουσιαστεί για μία σειρά μοτοσυκλετών του μέλλοντος, με έμφαση στα μοντέλα επιδόσεων.

Υπάρχουν νέοι διακόπτες που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του: Μία «σκανδάλη» στο δεξί μέρος του τιμονιού, που θα εναλλάσσει μεταξύ χειροκίνητης και αυτόματης επιλογής ταχυτήτων, αλλά και δύο παρόμοια πλήκτρα στο αριστερό μέρος, με τα χαρακτηριστικά + και -. Στις λειτουργίες του συστήματος, θα περιλαμβάνονται και δύο επιλογές αυτόματων αλλαγών, D ΚΑΙ D+, με τη δεύτερη να είναι πιο σπορ. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα αριστερά πλήκτρα είναι δύο κατευθύνσεων, άρα ο αναβάτης έχει τη δυνατότητα να τα χειριστεί με ένα μόνο δάκτυλο.

Μανέτα συμπλέκτη και επιλογέας ταχυτήτων τέλος, λοιπόν, καθώς το σύστημα καταργεί την ανάγκη και για τα δύο, αφήνοντας τον έλεγχο τους στην ηλεκτρονική μονάδα. Καθώς ο αναβάτης, ακόμη και στη χειροκίνητη λειτουργία, θα μπορεί να αλλάζει σχέσεις πανεύκολα με τη χρήση δύο πλήκτρων μόνο, θα μπορεί να είναι περισσότερο συγκεντρωμένος στην οδήγηση και να «συγκεντρώνεται στη στάση του σώματος και στην κατανομή του βάρους του στα μαρσπιέ». Παράλληλα, το σύστημα δεν θα κάνει τη μοτοσυκλέτα φαρδύτερη, ακόμα ένα εργονομικό-χωροταξικό κέρδος, ενώ το σύστημα θα συνεργάζεται άμεσα και με το ride-by-wire έλεγχο του γκαζιού, άρα και με τυχόν σύστημα cruise control.

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, κατά πάσα πιθανότητα περιμένουμε την παρουσίαση τουλάχιστον ενός νέου μοντέλου από την Yamaha, με το νέο ημιαυτόματο κιβώτιο.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *