Hyundai – Kia: Με επαναστατική τεχνολογία καταργεί τις αλυσίδες χιονιού

Μια νέα τεχνολογία παρουσιάζουν οι Hyundai – Kia, οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν τις παραδοσιακές αλυσίδες χιονιού στους τροχούς.


Μπορεί βέβαια ο χειμώνας να μην έχει δείξει ακόμα τα «δόντια» του, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι οι χιονοπτώσεις γίνονται όλο και πιο συχνές. Η κλιματική αλλαγή γίνεται αντιληπτή πλέον και σε ηπιότερα κλίματα, ενώ μη ξεχνάτε ότι και στην Ελλάδα όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να έχουν μαζί τους αλυσίδες για τα χιόνια.

Οι κορεάτικες εταιρείες λοιπόν δημιούργησαν τις πρώτες ενσωματωμένες «αλυσίδες χιονιού», καταργώντας το βάλε-βγάλε, αυξάνοντας την ευκολία και κυρίως την ασφάλεια. Για την ακρίβεια πρόκειται για έξι μονάδες με μνήμη σχήματος, οι οποίες βρίσκονται εγκατεστημένες μέσα στον τροχό και στο ελαστικό, ενώ μπορούν να επεκτείνονται ελαφρώς προς τα έξω όταν λαμβάνουν ένα ηλεκτρικό σήμα, πολύ απλά με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε φυσιολογικές συνθήκες οι εν λόγω μονάδες είναι συμπιεσμένες σε σχήμα “L” και δεν έρχονται σε επαφή με το οδόστρωμα. Όταν ο οδηγός ενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία, εφαρμόζεται ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα οι μονάδες να παίρνουν ένα σχήμα “J”, ενώ σπρώχνονται προς τα έξω για να έρθουν σε επαφή με το οδόστρωμα βελτιώνοντας την πρόσφυση και τη σταθερότητα σε χιονισμένους δρόμους.

Σημειώνεται ότι οι οδηγοί θα μπορούν να διαπιστώνουν έγκαιρα όταν έχει φθαρεί υπερβολικά η επιφάνεια του ελαστικού μέχρι το ύψος των επεκτεινόμενων μονάδων μνήμης. Για την παραπάνω τεχνολογία οι Hyundai – Kia έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Νότια Κορέα και Η.ΠΑ, ενώ σκοπεύουν να  την εντάξουν στη μαζική παραγωγή, αφού πραγματοποιηθούν περεταίρω δοκιμές εξέλιξης, αντοχής και απόδοσης, αλλά και οι απαραίτητες αναθεωρήσεις κανονισμών.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *