Honda: H μεγάλη ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα

Σημαντικές αποκαλύψεις για τα επόμενα βήματα της Honda στο δρόμο της ηλεκτροκίνησης, κάνει ο Shinji Aoyama, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να οδηγήσει την εταιρία στη νέα εποχή.


Σε συνέντευξη του στον ιαπωνικό Τύπο, ο Shinji Aoyama, μας χαρίζει μερικές ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις, με πρώτη και καλύτερη αυτήν που αφορά την πρώτη ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα που ετοιμάζει η Honda.

Αυτή λοιπόν αναμένεται να εμφανιστεί κάποια στιγμή το 2024 ως μοντέλο 2025 και θα παρέχει δύναμη ανάλογη μιας δικύλινδρης 500 ή 750. Η τελική της μορφή δεν έχει καθοριστεί ακόμη, κατά τον κ. Aoyama πάντως θα είναι μια μοτοσυκλέτα με σαφή σπορ προσανατολισμό, ξεπερνώντας τις απλές ανάγκες αστικής μετακίνησης, με ανάλογη απόδοση.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ωστόσο έχει και η συνολική θεώρηση του κ. Aoyama για τη θέση των ηλεκτρικών οχημάτων της Honda, τα οποία δε βλέπει μόνο ως οχήματα, αλλά ως μέρη ενός ευρύτερου ενεργειακού δικτύου, όπου τα δίκυκλα και τετράκυκλα οχήματα δεν φορτίζουν απλώς από το σπίτι, αλλά παρέχουν και αυτά ενέργεια στις οικιακές ανάγκες όταν χρειάζεται. Επεκτείνοντας αυτήν την ιδέα, οραματίζεται όλα τα ηλεκτρικά οχήματα που θα κυκλοφορούν στις πόλεις του μέλλοντος ως μέρη του συνολικού ενεργειακού δικτύου, δίνοντας, παίρνοντας και αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια.

Στο σημείο αυτό στη συνέντευξη ξεκαθαρίζεται πως η εν λόγω μοτοσυκλέτα που προαναγγέλλεται θα είναι 100% ηλεκτρική με μπαταρίες στερεάς κατάστασης (solid state).


Τέλος, ο κ. Aoyama δε χάνει την ευκαιρία να στηλιτεύσει μια από τις βασικές αδυναμίες των ηλεκτρικών οχημάτων, την τιμή τους:


“Τα αυτοκίνητα πόλης που σήμερα πωλούνται στην Ασία θα κόστιζαν σχεδόν τα διπλάσια αν έπρεπε αν γίνουν ηλεκτρικά. Παρόλα αυτά, αν συγκρίνουμε τα αθροιστικά κόστη όχημα βενζίνη και όχημα ηλεκτρική ενέργεια, θα δούμε πως αυτές οι δύο καμπύλες συμπίπτουν σε περίπου 5 χρόνια με τα σημερινά δεδομένα. Πώς μπορεί να συντομευθεί αυτός ο χρόνος, ας πούμε σε 3 χρόνια;”

Με βάση αυτά, ο κ. Aoyama εκτιμά πως η πραγματική μετάβαση στην Ηλεκτροκίνηση ίσως να αργήσει λίγο, ενδεχομένως να φτάσουμε ως τη δεκαετία του 2050 για να έχουμε 100% ηλεκτρικούς στόλους οχημάτων στους δρόμους του κόσμου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Honda: H μεγάλη ηλεκτρική σπορ μοτοσυκλέτα”