Ford Transit Custom: To Exit Warning μειώνει τα ατυχήματα 

H Ford καινοτομεί και βοηθάει τους επαγγελματίες οδηγούς για ασφαλέστερες μετακινήσεις και παραδόσεις εμπορευμάτων


Γεγονός είναι πως ειδικά στον τομέα των μεταφορών, τα διαφόρων τύπου van και ημιφορτηγά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των μεταφορών αγαθών, γίνεται οδικώς.

Ford Transit Custom: Ασφαλέστερες μετακινήσεις και μεταφορές αγαθών

Ειδικά στα δέματα και στις μεταφορές φορτίων μικρού όγκου, σκεφτείτε πόσες φορές ημερησίως θα χρειαστεί ν’ ανοίξει ο οδηγός την πόρτα του, ώστε να διανείμει τα προϊόντα ή για να φορτώσει τα επόμενα. Ειδικότερα την περίοδο των εορτών, έχει  υπολογιστεί πως ένας επαγγελματίας οδηγός μπορεί να παραδώσει μέχρι και 200 δέματα την ημέρα. Μέσα στην ένταση και στο άγχος της κίνησης, είναι πιθανό, χωρίς φυσικά να το θέλει ο οδηγός, να ανοίξει απότομα την πόρτα του και να προκαλέσει ατύχημα με κάποιο δίκυκλο ή ποδήλατο που δεν το έχει αντιληφθεί στον καθρέφτη, καθώς τα κλειστά ημιφορτηγά δεν έχουν και την καλύτερη ορατότητα προς τα πίσω.

Αυτήν ακριβώς την αιτία πρόκλησης ατυχημάτων μειώνει το καινοτόμο σύστημα της Ford, το Exit Warning που προειδοποιεί τον οδηγό για την ύπαρξη άλλου οχήματος σε τυφλό σημείο που δεν έχει αντιληφθεί ο οδηγός. Το σύστημα αυτό, που μπορεί να τοποθετηθεί προαιρετικά στο νέο Ford Transit Custom, χρησιμοποιεί αισθητήρες που βρίσκονται εξωτερικά του αυτοκινήτου και προειδοποιούν τον οδηγό και με ηχητικά σήματα αλλά και οπτικά, με ενδείξεις  LED στον εξωτερικό καθρέφτη.


Το σύστημα ενεργοποιείται όταν η ταχύτητα των επερχόμενων οχημάτων και δικύκλων, υπερβαίνει τα 7 χλμ./ώρα, ώστε να μην ενοχλείται ο οδηγός, σε περίπτωση που δεν είναι αναγκαίο. Έχει υπολογιστεί πως με αυτήν την ταχύτητα, υπάρχει επαρκής χρόνος αντίδρασης, ώστε να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα. Το Exit Warning λειτουργεί και από την πλευρά του συνοδηγού, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να κυκλοφορεί κάποιο ποδήλατο στο πεζοδρόμιο ή κάποιο ηλεκτρικό πατίνι, που δεν θα είναι ορατό στο συνοδηγό, που λόγω της ρύθμισης του δεξιού καθρέφτη, είναι ακόμα πιο δύσκολο ν’ αντιληφθεί κάποιο επερχόμενο όχημα.


Το νέο αυτό σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί και στο νέο Tourneo Connect και μάλιστα για τις εκδόσεις με συρόμενες πόρτες, όπου εκεί η ορατότητα είναι ακόμα πιο περιορισμένη. Εντός δε του 2024, η τοποθέτησή του θα επεκταθεί και σε άλλα μοντέλα της Ford, όπως τη Mustang και το ηλεκτρικό Explorer.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *