Aston Martin DB5: 60 χρόνια κομψότητας!

Τα 60 χρόνια ζωής γιορτάζει φέρος η DB5 και η Aston Martin μας το θυμίζει.
Σε μία ειδική εκδήλωση, στα πλαίσια του Goodwood Revival Festival η DB5 φωτογραφήθηκε δίπλα στο πρώτο «Super Tourer», όπως ονομάζει η αγγλική εταιρεία την DB12, την ολοκαίνουρια προσθήκη στην γκάμα της.
60 χρόνια πριν, στην έκθεση αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης της εποχής, η Aston Martin, μετά την επιτυχία της DB4 του 1958, τάραξε τα νερά της αυτοκίνησης με την παρουσίαση της DB5. Η αποδοχή ήταν τέτοιου μεγέθους, που ούτε ίσως η ίδια η εταιρεία το φανταζόταν.
Με περισσότερες καινοτομίες και ισχύ από την προκάτοχό της, αφού πλέον είχε τοποθετηθεί ένας εξακύλινδρος σε σειρά κινητήρας 4.0 λίτρων με ισχύ 282 ίππων, υψηλή τιμή για τα δεδομένα της εποχής. Με την τελική ταχύτητα να ξεπερνά τα 250 χλμ./ώρα, η DB5 κατέκτησε τον τίτλο του ταχύτερου, τετραθέσιου αυτοκινήτου της περιόδου.
Βέβαια, τη μεγαλύτερη ώθηση στην DB5, την έδωσε η έβδομη τέχνη, αφού πρωταγωνίστησε στις ταινίες του 007, με πρώτη τον «Χρυσοδάκτυλο» του 1964. Δεν είναι υπερβολή να γραφτεί πως η DB5, χαρακτήρισε ολόκληρη την εποχή των 60’s, καθώς πολλοί σταρ της εποχής, όπως τα «σκαθάρια» Πολ Μακάρτνει και Τζορτζ Χάρισον, ο Μικ Τζάγκερ των Rolling Stones, ο διάσημος κωμικός Πίτερ Σέλερς, απέκτησαν μία από τις 1.022 DB5 που κατασκευάστηκαν, εκ των οποίων οι ήταν 123 cabrio και οι 12 shooting brake.
Όσο για την DB5 της ταινίας Goldfinger, έχει χαρακτηριστεί ως το πιο διάσημο αυτοκίνητο του πλανήτη, με την εκτιμώμενη τιμή πώλησης, σε δημοπρασία φυσικά, να φτάνει ακόμα και τα 25 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Οι φήμες αναφέρουν πως η αυθεντική που είχε χρησιμοποιηθεί στην ταινία, βρίσκεται κρυμμένη σε μία ιδιωτική συλλογή στη Μ. Ανατολή.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *