Στο 7,9% τα θετικά από τα 134.000 δωρεάν self tests για τον καρκίνο παχέος εντέρου


Συνεχίζεται το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου με δωρεάν self tests για τον καρκίνο του παχέος εντέρου του υπουργείου Υγείας.


Μέσα στις πρώτες 10 ημέρες από την έναρξη του προγράμματος υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των πολιτών καθώς έχουν διατεθεί μέσω των συμβεβλημένων φαρμακείων πάνω από 134.000 δωρεάν ΚΙΤ αυτοεξέτασης με τον αριθμό των ωφελούμενων να φτάνει τους 133.551.

Για το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκδοθεί παραπεμπτικά για 1.461.560 δικαιούχους.

Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες και άνδρες, ηλικίας 50-69 ετών οι οποίοι διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι.

Ήδη καταχωρήθηκαν ηλεκτρονικά συνολικά 14.512 αποτελέσματα.


Τα 1.144 (7,9%) από αυτά ήταν θετικά, ενώ τα άκυρα τεστ ήταν 689. Τα τελευταία αναμένεται να επαναληφθούν.

Τα θετικά αποτελέσματα δεν υποδεικνύουν απαραίτητα κακοήθεια, καθώς το τεστ ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα και όχι την παρουσία καρκίνου.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, οι πολίτες καθοδηγούνται για περαιτέρω κλινική αξιολόγηση από γαστρεντερολόγο, ο οποίος αποφασίζει αν ο πολίτης απαιτείται να υποβληθεί σε κολονοσκόπηση, εξέταση που παρέχεται επίσης δωρεάν.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια κακοήθης νόσος η οποία παρουσιάζει σημαντική αύξηση συχνότητας εμφάνισης στον πληθυσμό τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις δυτικές κοινωνίες.

Απαντάται στατιστικά σε όλο και νεαρότερες ηλικίες  και μάλιστα σε άτομα που δεν έχουν απαραίτητα κληρονομικό ιστορικό.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η πρόγνωση του είναι πολύ καλή σε σχέση με άλλα κακοήθη νοσήματα και η ίαση του είναι σε πολύ καλά ποσοστά, αλλά μόνο αν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.

Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα «Προλαμβάνω»

Τέλος του μήνα ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων με δικαιούχους 5,5 εκατομμύρια πολίτες. Τα καρδιαγγειακά αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πολίτης ο οποίος θα διαγνωστεί με ευρήματα και θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση, θα μπορεί να απευθυνθεί δωρεάν σε μία από τις 10 πανεπιστημιακές κλινικές καρδιολογίας σε όλη τη χώρα.

“Πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Έχει λοιπόν σημασία το ότι πάμε σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες να δώσουμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά και δωρεάν εξέταση από γιατρό”, ανέφερε η ίδια.

Τέλος, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα υπάρξει και συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να αυξηθούν τα σημεία πρόσβασης των πολιτών για να μην ταλαιπωρηθούν.