Παγκόσμιος συναγερμός για την Όμικρον! Κάντε άμεσα την τρίτη δόση λένε οι επιστήμονες

Συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα για την μετάλλαξη Όμικρον, καθώς συνεχώς έρχονται νέα στοιχεία σε ότι αφορά στο αν την καλύπτουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια.

Επιστήμονες στο Χονγκ Κονγκ κάλεσαν τους πολίτες να λάβουν άμεσα μια τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού το συντομότερο δυνατό, αφού μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δύο δόσεις των εμβολίων της Sinovac και της BioNTech δεν δημιουργούν αρκετά αντισώματα ώστε να προστατεύουν από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν επιστήμονες του τμήματος μικροβιολογίας του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και τα οποία δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, είναι τα πρώτα δημοσιευμένα, προκαταρκτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του κινεζικού εμβολίου της Sinovac έναντι του στελέχους Όμικρον.

Κανένας από τους 25 συμμετέχοντες στην έρευνα, που είχαν ανοσοποιηθεί με το Sinovac, δεν είχε αρκετά αντισώματα για να εξουδετερώσει το νέο στέλεχος, σύμφωνα με την έρευνα, την οποία έχει δεχθεί να δημοσιεύσει η επιστημονική επιθεώρηση Clinical Infectious Diseases.

Μόλις 5 από τους 25 συμμετέχοντες, που είχαν λάβει το εμβόλιο της BioNTech, είχαν αρκετά αντισώματα για να αντιμετωπίσουν το Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειωνόταν σημαντικά, στο 20% με 24%, σύμφωνα με την έρευνα.

 «Συνιστούμε στο κοινό να λάβει μια τρίτη δόση εμβολίου το συντομότερο δυνατό, ενώ περιμένουμε τη νέα γενιά ενός πιο ταιριαστού εμβολίου», για το στέλεχος Όμικρον, τόνισαν οι ερευνητές στην ανακοίνωσή τους.

Η έρευνα, χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το στέλεχος Δέλτα, που εξαπλώνεται γοργά, παραμένει το κυρίαρχο σε όλο τον κόσμο και δεν είναι ξεκάθαρο αν το Όμικρον είναι ακόμη πιο μεταδοτικό, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Κυριακή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ή σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Sinovac και η BioNTech είχαν ανακοινώσει ότι ο εμβολιασμός με τρεις δόσεις φάνηκε να εξουδετερώνει την μετάλλαξη Όμικρον στα εργαστηριακά τεστ, μια αρχική ένδειξη ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ίσως είναι κλειδί για την προστασία από το νέο στέλεχος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *