Παγκόσμια ανησυχία από τη «μυστηριώδη πνευμονία» που χτυπάει παιδιά στην Κίνα – Τί λένε ΠΟΥ και Γκίκας Μαγιορκίνης

 

Φόβο και ανησυχία έχει προκαλέσει στον πλανήτη η «μυστηριώδης πνευμονία» που χτυπάει παιδιά στη Κίνα.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από το Πεκίνο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία που σαρώνει τη βόρεια Κίνα.

Ο ΠΟΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι υπήρξε αύξηση των περιστατικών αναπνευστικών ασθενειών, αποδίδοντάς τα στην άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών», τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter), ενώ εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.


Οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων πολλών κρουσμάτων πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα και ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».


Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.

Το ProMED (μια διαδικτυακή ιατρική κοινότητα που είχε θέσει ερωτήματα στα τέλη του 2019 σχετικά με μια άγνωστη ασθένεια που κυκλοφορούσε στη Ουχάν και αργότερα εξελίχθηκε στην COVID-19) σημείωσε έναν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων μη διαγνωσμένης πνευμονίας μεταξύ παιδιών στη βόρεια Κίνα.

Η άποψη του Γκίκα Μαγιορκίνη

Στην «μυστηριώδη πνευμονίαι» αναφέρθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.


Σε ανάρτησή του στο Facebook ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης δίνει πληροφορίες σχετικά με την «μυστηριώδη» πνευμονία που αρχίζει να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Σύμφωνα όσα γράφει τα συμπτώματα της «μυστηριώδους» πνευμονίας στα κλινικά σημεία είναι ο πυρετός και τα πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως έχει ζητήσει ενημέρωση για τα περιστατικά στην Κίνα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη:

«Σε συνέχεια της χθεσινής  ανάρτησής μου για την μυστηριώδη πνευμονία στα παιδιά στην Κίνα αποδελτιώνω και σχολιάζω τις πληροφορίες που έρχονται από διάφορες ειδησεογραφικές πηγές:

Συμπτώματα-κλινικά σημεία: 1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia).

Έκταση του φαινομένου: 1) Αναφέρεται σε τουλάχιστον δύο πόλεις, 2) Είναι φαινόμενο που εκτυλίσσεται αρκετές εβδομάδες, 3) αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά

Πόσο σοβαρό είναι: 1) Η Telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους, 2) H China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείo του Πεκίνου όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες.

Αφορά και τους ενήλικες; Το promed αναφέρει δασκάλους που αναπτύσσουν πνευμονία.

Ποιο είναι το ανησυχητικό σημείο:

Το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί μέχρι σήμερα αν και έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες. Αυτό είτε σημαίνει ότι όντως πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που απλά έχουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω αναστροφής των μέτρων, ή πρόκειται για ένα νέο αίτιο που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *