Μιχάλης Νικολάου: «Δέκα νέα νοσοκομεία εντάσσονται στο Οίκοθεν μέσα στο 2025 – Συζητήσεις να μπουν και καρδιολογικοί ασθενείς»

12 Απριλίου 2025, 13:50
Χρόνος ανάγνωσης 8 λεπτά

«Περισσότεροι από 250 ασθενείς έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα Οίκοθεν που είναι στο “δρόμο” σχεδόν δύο χρόνια. Όμως, το σημαντικό δεν είναι το νούμερο αυτό καθαυτό, αλλά οι περισσότερες από χίλιες θεραπείες που εξοικονομήθηκαν μέσα στα Νοσοκομεία, και συνεπώς η αποδέσμευση χιλίων κλινών ετησίως, στις οποίες και έχουν ταχύτερη πρόσβαση οι ασθενείς μας». Οι επισημάνσεις ανήκουν στον εμπνευστή του προγράμματος παθολόγο ογκολόγο Μιχάλη Νικολάου, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο Fm και στη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου, δηλώνει ότι αυτό το διάστημα είναι σε συζητήσεις με την καρδιολογική κοινότητα για επέκταση του Οίκοθεν και σε καρδιολογικούς ασθενείς, μετά την εφαρμογή του σε ογκολογικούς, αιματολογικούς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.


Κάλυψη σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις


Το Οίκοθεν που αφορά στην ασφαλή μεταφορά και χορήγηση των αμιγώς νοσοκομειακών φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023 από τον Άγιο Σάββα για ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Τον Ιούνιο του 2024 επεκτάθηκε στο Μεταξά (για ασθενείς με συμπαγείς όγκους και αιματολογικές κακοήθειες), αρχές Οκτωβρίου του 2024 εντάχθηκαν ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση από τη Β’ Πανεπιστημιακή νευρολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, τέλη Οκτωβρίου του ίδιου έτους εντάχθηκαν ασθενείς με συμπαγείς όγκους από το Θεαγένειο, καθώς επίσης στο πρόγραμμα μπήκε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για ογκολογικά και νευρολογικά περιστατικά. Οι επόμενοι στόχοι μας, λέει ο κ. Νικολάου είναι υψηλοί. «Και με την αγαστή συνεργασία του υπουργείου Υγείας ευελπιστούμε να κλείσουμε το 2025 με δέκα νέα νοσοκομεία στο Οίκοθεν, διαμορφώνοντας έτσι ένα μεγάλο δίκτυο σε όλη την επικράτεια. Σε αυτή τη φάση σκοπεύουμε να καλύψουμε σχεδόν το σύνολο των μεγάλων πόλεων της χώρας».

Ασθενείς με αρρυθμίες ή και καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να ωφεληθούν

Το Πρόγραμμα Οίκοθεν αναλύθηκε εκτενώς στο συνέδριο «2nd Year – Mapping the Unknown in Oncology», που διοργανώθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την Αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ο κ. Νικολάου που ήταν εκ των προέδρων του συνεδρίου, αναφέρει ότι η συζήτηση με τους καρδιολόγους στην παρούσα φάση αφορά στο ποιες κατηγορίες καρδιολογικών ασθενών θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Το ποιες κατηγορίες ακριβώς θα μας το πουν οι καρδιολόγοι, ωστόσο ασθενείς με αρρυθμίες ή και καρδιακή ανεπάρκεια θα μπορούσαν να μπουν».


Στη φαρέτρα του Οίκοθεν φορετές συσκευές και AΙ συστήματα

Αυτό που διεφάνη όμως στο συνέδριο, σύμφωνα με τον εμπνευστή του Οίκοθεν, είναι η μεγάλη αξία των αξεσουάρ τεχνολογίας που αναπτύσσονται τώρα οριζόντια (σσ και στις τρεις κατηγορίες ασθενών: ογκολογικούς, αιματολογκούς και ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας)στο Οίκοθεν. «Το πώς δηλαδή αυτά τα wearable accessories (φορετές συσκευές) θα μπορούσαν να μας δίνουν σε πραγματικό χρόνο τα βιομετρικά στοιχεία των ασθενών κι έτσι να κάνουμε μια μετάβαση όχι απλά τηλέϊατρική, που μέχρι τώρα γινόταν, αλλά να ξεκινήσουμε τηλεεπέμβαση. Δηλαδή, να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας, σε όποια δύσκολη συνθήκη υγείας τους εμφανιστεί. Είτε εμείς ως γιατροί, είτε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Όπως πχ οι αντλίες ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς που μετρούν σε πραγματικό χρόνο το σάκχαρο τους και από μόνες τους χορηγούν την αντίστοιχη δόση ινσουλίνης, χωρίς την παρέμβαση γιατρού».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Άδ. Γεωργιάδης: Το ξεχωριστό μήνυμα που έλαβε από πολίτη που επισκέφθηκε τα επείγοντα του ΓΝ Ρόδου – «Να ακούγονται και τα καλά του ΕΣΥ»

Ένα ξεχωριστό μήνυμα από πολίτη που επισκέφθηκε τα επείγοντα του

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση τροφίμων στο πασχαλινό τραπέζι – Τι πρέπει να προσέξουμε με τα αυγά και το κρέας

Τους κανόνες που πρέπει να θυμόμαστε να ακολουθούμε κατά τον

Άδ. Γεωργιάδης: Πήγαμε καλύτερα από ποτέ στην κάλυψη των θέσεων των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου για τη νέα περίοδο στη 2η ΥΠΕ – Γεμίζουμε τα κενά

«Με τη νέα διαδικασία που εφαρμόζουμε τώρα για πρώτη φορά

Δ. Χατζηγεωργίου – ΕΟΔΥ: Επέκταση των επιτηρητών λοιμώξεων με ορίζοντα τα 120 νοσοκομεία

Για τους 92 επιτηρητές λοιμώξεων στη μάχη κατά των πολύ

Δύο εφημερίδες κάνουν επίθεση στον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για νοσοκομεία που δεν είναι της αρμοδιότητας του – Η αποστομοτική απάντηση του υπουργού

Αποστομοτική απάντηση έδωσε στον εκδότη εφημερίδων Γιάννη Φιλιππάκη ο υπουργός