Κορονοϊός – ΕΟΔΥ: 32 θάνατοι και 25 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Άλλοι 32 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές του κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, ενώ σημειώθηκε και αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία


Ειδικότερα, αύξηση παρουσίασε ο δείκτης νοσηλειών με covid-19, σταθερός παρέμεινε ο δείκτης διασωληνώσεων, μείωση κατέγραφε η θετικότητα των ελεχθέντων δειγμάτων για SARS-CoV2, την εβδομάδα 4-10 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19, που ήταν 688, παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 12% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων, οι οποίες ήταν 9, παρέμεινε σταθερός σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 25. Καταγράφηκαν 32 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 65-99 έτη).

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υπο-παραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (41%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (29%) και την ΧΒΒ.1.5 (21%), ενώ κατά τις τελευταίες εβδομάδες η συχνότητα εμφάνισης και για τα τρία παραλλαγμένα στελέχη κυμάνθηκε γύρω στο 30%.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν. Λείπουν στοιχεία για Λάρισα και Βόλο, εξαιτίας της κακοκαιρίας.


Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.


Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *