Γουργουλιάνης: Γιατί κάποιοι δεν κολλούν κορωνοϊό

Στην περίπτωση της μετάλλαξης «Κένταυρος» του κορωνοϊού, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει προκαλέσει συναγερμό και προβληματίζει τους ειδικούς, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, γεγονός που μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά γι αυτή», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.


«Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που (ο Κένταυρος) βρέθηκε στην Ινδία και δεν έχουμε πολλούς θανάτους», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι». Σύμφωνα με την εκτίμηση του ειδικού «έχουμε έναν μεταδοτικό ιό που δεν φαίνεται να είναι θανατηφόρος», τονίζοντας ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας να προστατεύσουμε τους ευάλωτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εξηγείται το ότι σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει κολλήσει κορονοϊό ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι ο ιός για να περάσει στο κύτταρο πρέπει να ταιριάζει. «Μερικοί άνθρωποι είναι τυχεροί. Το ξέρουμε και για άλλα νοσήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι οι ευάλωτοι άνθρωποι δεν πρέπει να το αφήνουν στην τύχη τους. «Το όπλο για να προστατευτούμε είναι ο εμβολιασμός ακόμα και αν νοσήσουμε», συμπλήρωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Μιλώντας για την χρήση της μάσκας και πότε αυτή είναι απαραίτητη με αφορμή εικόνες από το λιμάνι όπου ελάχιστοι τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα, ο κ. Γουργουλιάνης επισήμανε ότι μετά την πανδημία υπάρχουν σοβαρές νευρώσεις και τα νέα παιδιά θα πρέπει να πάνε να διασκεδάσουν μετά την πίεση των εξετάσεων.

«Από τον Ιανουάριο και μετά τα νοσοκομεία μας γεμίζουν από υπερήλικες ασθενείς. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους αρκετούς μήνες. Αυτά τα παιδιά έχουν πρακτικά μικρό κίνδυνο να πάθουν οτιδήποτε σε αυτή τη φάση της πανδημίας», υποστήριξε.


Kαι όπως είπε, μετά τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχουν αλλάξει όλα. «Δεν πεθαίνουν νέοι, δεν έχουμε διακομιδές ασθενών από τα νησιά, δεν έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας» είπε ο κ. Γουργουλιάνης προσθέτοντας ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας «ο ιός άλλαξε. Είναι ηπιότερος».


Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι όλη η Ευρώπη ζει περίπου φυσιολογικά. «Η Όμικρον ουσιαστικά έκανε μια ενισχυτική δόση στους ανθρώπους τους τελευταίους μήνες», επισήμανε τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που είναι ευάλωτοι, δηλαδή οι μεγάλοι άνθρωποι και όσοι έχουν συννοσηρότητες.

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες στην κοινωνική τους ζωή να φοράνε μάσκα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γουργουλιάνης προτρέποντας τα παιδιά να φοράνε τη μάσκα όταν τους επισκέπτονται.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς ο καθηγητής Πνευμονολογίας τόνισε ότι «είμαστε πίσω στους εμβολιασμούς ακόμη και για την απλή γρίπη», γεγονός που μας κάνει να είμαστε περισσότεροι επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά η κατάσταση θύμισε ενδημικότητα. Από τον Οκτώβριο που θα κλειστούμε μέσα πιθανότατα να έχουμε καμία έξαρση», συμπλήρωσε ο κ. Γουργουλιάνης.


Όσον αφορά sτο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον κορονοϊό και το αν θα συμπεριλάβει και τη νέα μετάλλαξη τόνισε ότι θα είναι στοχευμένο και πιο αποτελεσματικά από τα προηγούμενα γιατί «όπως εξελίσσεται η νόσος εξελίσσονται και τα εμβόλια».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *