Εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα: Τα όπλα του κατά της επάρατης νόσου – Το μήνυμα του Janusz Racz που έγινε ο πρώτος ασθενής που το έλαβε και η σχέση του με την Ελλάδα


Μια τεράστια αχτίδα φωτός μέσα σε ένα απόλυτο σκοτάδι ήταν η είδηση για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα και η πρώτην δοκιμή που έγινε στην Βρετανία με το… νέο όπλο κατά αυτής την μορφής της επάρατης νόσου.


Ο 67χρονος Βρετανός Janusz Racz έγινε ο πρώτος ασθενής που έλαβε το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

«Ως επιστήμονας ο ίδιος, γνωρίζω ότι η επιστήμη μπορεί να προχωρήσει μόνο αν οι άνθρωποι συμφωνούν να συμμετάσχουν σε προγράμματα όπως αυτό. Εργάζομαι στην τεχνητή νοημοσύνη και είμαι ανοιχτός στο να δοκιμάζω νέα πράγματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιανούζ Ραζ.

«Ελπίζω το εμβόλιο να αντιμετωπίσει τα καρκινικά κύτταρα και να αποδειχθεί αποτελεσματική η θεραπεία» δηλώνει ο 67χρονος που ζει στο Λονδίνο.

Η Ελλάδα και ο Μαραθώνιος

Ο Janusz Racz έχει και μια σχέση με την Ελλάδα. Πριν από 8 χρόνια ήταν στη χώρα μας και είχε τρέξει στο Μαραθώνιο.


Ο Ραζ, επιστήμονας και ο ίδιος στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης, δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος. Θέλει μάλιστα να επιστρέψει στους Μαραθωνίους. Στόχος του, μέσα σε τρία χρόνια να τρέξει στο Λονδίνο.

Ο ασθενής έλαβε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λονδίνου το εμβόλιο που είναι σχεδιασμένο να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η θεραπεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech δοκιμάζεται σε ασθενή με καρκίνο.

Πως δρα το εμβόλιο

Το εμβόλιο με το κωδικό όνομα BNT116 αναπτύσσεται από την BioNTech με τεχνολογία mRNA, την ίδια πάνω στην οποία βασίστηκε το εμβόλιο για την COVID-19.

Ο 67χρονος Βρετανός έκανε έξι ενέσεις μέσα σε μισή ώρα, από τις οποίες κάθε μία περιείχε διαφορετικό γενετικό υλικό. Θα κάνει το εμβόλιο κάθε εβδομάδα για άλλες έξι εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε τρεις εβδομάδες για άλλες 54 εβδομάδες (δηλαδή, ένα χρόνο).

Στόχος των επιστημόνων είναι να «εκπαιδεύσουν» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τη χημειοθεραπεία γιατί οι παράπλευρες συνέπειες στα υγιή σωματικά κύτταρα θα είναι σαφώς λιγότερες.

Ο καρκίνος, αναφέρει το Sky News, έχει ένα τρόπο να κρύβεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό το εμβόλιο «διδάσκει» στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι ο όγκος είναι απειλή με στόχο να το βάλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Περιέχει πληροφορίες για «δείκτες» πάνω στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων τους οποίους «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο της BioNTech είναι, κατά κάποιο τρόπο, «γενικό», για όλους τους ασθενείς με συγκεκριμένο είδος καρκίνου. Άλλα εμβόλια, για άλλους τύπους καρκίνου είναι φτιαγμένα ειδικά για κάθε ένα ασθενή. Σε προχωρημένο στάδιο δοκιμών είναι για παράδειγμα ένα προσωποποιημέμνο εμβόλιο mRNA για το μελάνωμα, ενώ άλλο ένα αναπτύσσεται για τον καρκίνο του παχέως εντέρου.

Ο μη μικροκυτταρικός, από τον οποίο πάσχει και ο Ραζ, είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα. Στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οφείλεται στο κάπνισμα. Κάθε χρόνο οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.

Για πολλούς ασθενείς η διάγνωση έρχεται αργά, γιατί αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά αποτελεσματική – μόλις ένας στους τέσσερις επιβιώνει πέντε χρόνια από την πρώτη διάγνωση.

Είναι η πρώτη φορά που το εμβόλιο δοκιμάζεται σε ανθρώπους. Η δοκιμή θα επιβεβαιώσει εάν υπάρχουν παρενέργειες προτού οι γιατροί προχωρήσουν σε μελέτες σε μεγαλύτερο δείγμα.

Η κλινική δοκιμή φάσης 1, η πρώτη μελέτη του BNT116 σε ανθρώπους, έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά ιδρύματα σε επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία.

Συνολικά περίπου 130 ασθενείς – από ασθενείς πρώτου σταδίου, πριν από εγχείρηση ή ακτινοβολίες, μέχρι και προχωρημένου σταδίου ή με μεταστατικό καρκίνο – θα κάνουν το εμβόλιο παράλληλα με ανοσοθεραπεία.

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *