Candida auris: «Αν μπει στα νοσοκομεία, δεν βγαίνει» λένε οι ειδικοί για τον μύκητα που προκαλεί ανησυχία

Σε συναγερμό έχει τεθεί η παγκόσμια ιατρική κοινότητα σχετικά με το παθογόνο Candida auris το οποίο, μεταξύ άλλων, κυριαρχεί στα νοσοκομεία   και προκαλεί ανησυχία. Για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή του OPEN TV, «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.


Όπως σχολίασε ο κ. Θωμαϊδης, πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό μύκητα που υπάρχει στα νοσοκομεία, λόγω της κατάχρησης αντιμικροβιακών που χρησιμοποιούνται. Εξαιτίας αυτών, τέτοιοι μύκητες και νέες μορφές αναπτύσσονται συνεχώς. Σε ό,τι αφορά τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο καθηγητής τόνισε πως είναι πιθανόν να έρθει νέο κύμα από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Καπραβέλος από την πλευρά του είπε πως δεν πρόκειται για τον μοναδικό μύκητα, ενώ ξεκαθάρισε πως στη Θεσσαλονίκη, ακόμα δεν υπάρχει. «Η μάχη που δίνουμε με τους ιούς είναι άνιση και μακροχρόνια. Παγκοσμίως πεθαίνουν 1 εκατομμύριο ασθενείς από τέτοια μικρόβια. Το μέλλον είναι δυσοίωνο και αν μπει ένα τέτοιο μικρόβιο στο νοσοκομείο, δεν βγαίνει», πρόσθεσε και εξήγησε πως δεν μπορούν να εξουδετερωθούν με απολυμαντικά μέσα.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *